Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stipendije
  • 19.11.2021. 16:00

Nastavak stipendiranja studenata na području Slavonije, Baranje i Srijema

Ovo je treća godina kako se dodjeljuju bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma.

Foto: Bigstock/ nd3000
  • 178
  • 41
  • 2

Objavljen je Javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2021./2022., priopćili su Ministarstva poljoprivrede. 

Ovo je već treća godina za redom kako se dodjeljuju bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. Cilj joj je zadržati mlade na selu te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati ovu proizvodnju koja predstavlja jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva.

Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na ovome području dio je Razvojnog sporazuma "Slavonija, Baranja i Srijem“ koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Potaknuti obrazovanje u poljoprivredi

Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.

Detalje natječaja pogledajte ovdje

U akademskoj godini 2019./2020. na sva četiri visoka učilišta realiziran je ukupno 841 ugovor sa studentima u iznosu od 8,41 milijun kuna. Za 2020./2021. realizirano je ukupno 897 ugovora sa studentima u iznosu od 8,97 milijuna kuna.

"Porast broja ugovorenih i realiziranih stipendija pokazatelj je da raste interes mladih za obrazovanje u sektoru poljoprivrede", istaknuli su u priopćenju iz Ministarstva.  


Tagovi

Stipendije Studenti Poljoprivreda Javni poziv Slavonija Baranja Srijem


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]