Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene FIS-a
  • 15.12.2022. 10:10

Nakon upita Agrokluba Ministarstvo produljilo rok prodavačima pesticida

Distributeri sredstava za zaštitu bilja mogu odahnuti - ne moraju prilagoditi svoje blagajne do Nove godine. Rok je produljen.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
  • 1.326
  • 104
  • 0

Prelazak na euro nije jedina novost koja od Nove godine očekuje prodavače i dobavljače pesticida, te trgovce na veliko i malo. Svoje blagajne moraju nadograditi i zbog primjene novog Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), koji starta 1. siječnja 2023. godine.

Taj je sustav dobro je poznat poljoprivrednicima, jer ga najviše koriste za pretraživanje sredstava za zaštitu bilja (SZB). Svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici znaju da moraju imati zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, koja stječu izobrazbom, a nakon položenog ispita Ministarstvo poljoprivrede im izdaje iskaznicu koja to potvrđuje.

Od 1. siječnja 2023. godine te iskaznice više neće biti potrebne, jer se uvode elektroničke vjerodajnice za pristup FIS-u. Sustavu će se pristupati preko portala ePoljoprivreda na kojem će se izdavati vjerodajnice koje omogućuju kupovinu i korištenje SZB. 

Zaživio novi FIS sustav i ePoljoprivreda? Kako do vjerodajnice za uporabu pesticida?

Svi profesionalni korisnici (njih 90.040) distributeri (495) i savjetnici (2.813) koji su upisani u ovaj sustav i imaju važeće potvrde mogu preko tog portala pristupiti FIS-u i sami isprintati potvrde s barkodom, koje će im služiti kao dokaz da imaju pravo kupnje.

Međutim, što je s pravom prodaje - hoće li trgovci moći prodavati pesticide ako do Nove godine ne prilagode svoje blagajne s FIS-om, do sinoć je bilo upitno.

Ali, nakon upita Agrokluba, više nije, jer je Ministarstvo produljilo rok do 23. travnja 2023. godine.

Premalo vremena za prilagodbu blagajni

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede (objavljenima 5. prosinca 2022.) od subjekata koji prodaju SZB - zahtijevaju se intervencije na poslovnim programima (softverima) prodajnih mjesta u svrhu povezivanja s FIS-om - i to do 1. siječnja 2023. godine, napisali su na web stranici.

Nadogradnjom sustava te prilagodbom softvera prodajnih mjesta omogućit će se razmjena podataka o prodaji SZB - između poljoprivrednih ljekarni i drugih prodajnih mjesta s navednenim sustavom putem web servisa. Ova razmjena podataka mora biti jednostavna, brza i sigurna, naglasili su u obavijesti.

Problem je jedino što brojne poljoprivredne ljekarne, njihovi knjigovodstveni servisi  i programeri s kojima surađuju - ne znaju za ovu novost, a nadogradnju softvera ne mogu obaviti u tako kratkom vremenu, preostalom do Nove godine.

Jedan od programera, koji je želio ostati anoniman, kritizirao je ovakvo postupanje nadležnih. Kaže da su do sada u svakoj od situacija kada je trebalo razviti programsko rješenje po zahtjevima države (poput fiskalizacije, poreznih obrazaca i sl.) – rokovi uvijek bili razumni. 

Uvijek im je, kaže, ostavljeno dovoljno vremena da se prilagodbe naprave i testiraju, a tehnička podrška je bila na vrijeme dostupna.  

Pozdravlja namjeru Ministarstva poljoprivrede da kvalitetnije kontrolira uporabu otrova, ali krajnje je neozbiljno da se do 1. siječnja odradi nadogradnja blagajni jer su specifikacije bez kojih to nije moguće izvršiti - objavljene tek 5. prosinca 2022., kazao je.

Što programer mora napraviti?

U toj obavijesti na web stranici Ministarstva stoji da je za omogućavanje razmjene podataka (FIS-a i blagajne prodajnog mjesta) potrebno osigurati osnovne funkcionalnosti:

  • preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta,
  • potvrda prava djelatnika u distribuciji za davanja savjeta i prodaju SZB,
  • mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca,
  • zaprimanje podataka o prodaji od strane FIS sustava.

Podaci o SZB moraju biti razvrstani u kategorije na oba mjesta (i u FIS-u i na prodajnom mjestu) te moraju biti sinkronizirani. Sinkronizaciju podataka potrebno je obaviti prilikom povezivanja prodajnog mjesta sa FIS-om, na način da se povuku izmjene podataka od prethodnog dana.

Pišu i da je stavljanje ovog sustava u rad predviđeno za 1. siječnja 2023. godine, nakon čega subjekti prodajne mreže više neće prijavljivati količine SZB prodane krajnjim korisnicima preko e-obrazaca.

Dokumente koji će omogućiti prilagođavanje sustavu poslovnih/prodajnih programa tvrtki koje se bave prodajom SZB-a od strane njihovih izvođača nalaze se OVDJE stoji u obavijesti koja je 7. prosinca 2022. osvanula i na FIS portalu.

Informacije korisnicima stigle prekasno

Među knjigovođama i programerima se na Forumu razvila rasprava vezano za ovu novost, a svi se slažu da je informacije o potrebi nadogradnje blagajni trebalo ranije komunicirati s prodavateljima SZB.

Jedan od knjigovođa kaže da je njegov klijent (poljoprivredna apoteka) 30. studenog 2022. dobio mail iz Ministarstva poljoprivrede u kojem navode da je potrebno izmjeniti softver (na sličan način kao i za fiskalizaciju) te da je primjena novog sustava predviđena za 1. siječnja 2023.

Poslali su mu i dokumente potrebne za integraciju i informaciju da je testiranje razmjene podataka obavljeno s dobavljačima programskih rješenja koji su se odazvali na poziv Ministarstva. Dokumenti koje je dobio, nastali su još u svibnju ove godine (FIS funkcionalnost), a specifikacija integracija koju je pripremila tvrtka Combis d.o.o. nastala je u lipnju, pa postavlja pitanje zašto informacija o potrebi prilagodbe poslovanja nije došla još ovo ljeto, da se korisnici stignu pripremiti.

U samom Zakonu o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu u travnju ove godine, ne spominje se ništa vezano za tehničku specifikaciju, za razliku od Zakona o fiskalizaciji, pišu na Forumu, kada su FINA i Porezna uprava na vrijeme informirali svoje korisnike. 

FIS u brojevima: 90.040 aktivnih profesionalnih korisnika, 495 aktivnih distributera i 2.813 aktivnih savjetnika

O novostima za prodavatelje ništa nisu znali ni inspektori koji dolaze u redovnu kontrolu otrova i pesticida, niti druge poljoapoteke s kojima knjigovođe rade, navodi jedan korisnik. Iz Ministarstva im tvrde da su svi registrirani korisnici dobili e-mail sa svim informacijama na vrijeme, te da su sve firme dobile poziv za sudjelovanje u testiranju tog sustava.

Što kaže Ministarstvo?

Kada je Agroklub dobio informaciju od jednog od programera, da se novi sustav planira pokrenuti prvog dana Nove godine, poslali smo upit Ministarstvo poljoprivrede (2. prosinca) o novim obvezama za poljoprivredne trgovine koje proizlaze iz Zakona o održivoj uporabi pesticida, a vezane uz izravnu komunikaciju prodajnih mjesta i FIS-a.

Zanimalo nas je kada stupaju na snagu te obveze, što trgovci trebaju učiniti, postoje li tehničke specifikacije za programere te na koji su način obavještene trgovine pesticidima. Odgovor nismo dobili, ali je zato na njihovoj web stranici, 5. prosinca, objavljena informacija s dokumentacijom za integratore, koju su nam proslijedili na ponovljeni upit.

Zamolili smo i dodatno pojašnjenje, odnosno jasan odgovor na pitanje hoće li prodavatelji sredstava za zaštitu bilja koji ne nadograde blagajne, od 1. siječnja 2023. moći prodavati pesticide. Odgovor je stigao sinoć, a rok je pomaknut.

U e-mailu Službe za informiranje Ministarstva stoji da sva ona prodajna mjesta koja do 23. travnja 2023. godine neće biti u mogućnosti razmjenjivati podatke sa FIS-om putem PC blagajne (provjere prava kupca putem barkod čitača i provjere registracije SZB) bit će obavezna dostavljati podatke o prodaji SZB putem obrazaca, kao što su to radili i do sada.

Ta ista prodajna mjesta će vršiti provjeru prava kupca, pomoću Potvrde o završenoj izobrazbi o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida ili s iskaznice.

Kažu i da su djelatnici Ministarstva su u svakodnevnoj komunikaciji sa dionicima sustava održive uporabe pesticida, vezano za sva područja propisana Zakonom o održivoj uporabi pesticida i funkcionalnosti proizašle iz nadogradnje FIS-a, a posebno u dijelu koji se odnosi na Modul "Prodajna mreža“ gdje je velik interes  distributera za pravovremenim usklađivanjem s odredbama Zakona, te prilagodbom svih funkcionalnosti prodajnih mjesta, kako bi sustav bio uspostavljen na vrijeme.

 "Ističemo da smo do sada uspješno rješavali problematiku na koju su prodajna mjesta nailazila te će kroz navedeni period prilagodbe biti uspješno riješeni i eventualni problemi s integracijom prodajnih mjesta s FIS-om, a u slučaju bilo kakvih problema svi dionici sustava mogu se, kao i do sada, obratiti na mail adresu HR_odrzivauporaba@mps.hr" napisali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nadamo se da će ova informacija o promjeni roka za prilagodbu blagajni i službeno doći do svih 495 prodavača i dobavljača pesticida, te trgovaca na veliko i malo, za razliku od ranije. 


Tagovi

FIS SZB Pesticidi Prodaja sredstava za zaštitu bilja Ministarstvo poljoprivrede Zakon o održivoj uporabi pesticida POS i FIS


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]