Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOP10
  • 25.04.2021. 13:30

Najvećih 10 proizvođača u staklenicima i plastenicima u Hrvatskoj

Prema podacima APPRRR-a, prvih deset proizvođača svojim staklenicima i plastenicima pokrivaju 34 hektara zemljišta.

Foto: Depositphotos/stable400
  • 3.690
  • 372
  • 0

Staklenici i plastenici sve su zanimljiviji u povrćarskoj, cvjećarskoj, ali i voćarskoj proizvodnji jer omogućuju uzgoj i kada to nije moguće na otvorenom radi vremenskih prilika, odnosno, sve većeg negativnog utjecaja klimatskih promjena. 

Negrijani zaštićeni prostori omogućuju produžetak proizvodnje na jesen i u rano proljeće, dok grijani omogućuju proizvodnju i tijekom zime. U Hrvatskoj se na ovaj način najviše uzgaja rajčica, paprika, krastavci te salata.

Osim kontrolirane proizvodnje u vrijeme ekstremnih temperatura, dugih perioda visoke vlage zraka, jakog napada bolesti i štetnika, jedna od sve spominjanijih prednosti je i primjena visoke tehnologije kao što je hidroponski uzgoj. 

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prvih deset proizvođača svojim staklenicima na oranicama pokriva 34 hektara zemljišta. Polovica ih dolazi iz Virovitičko-podravske županije koja je poznata po ovom načinu uzgoja. 

Petinu proizvodnje u prvih deset najvećih drži Ana-Marija Čajkulić iz Sedlarice (VPŽ) koja pod staklenicima ima gotovo 7 hektara. Na drugom je mjestu Brana d.o.o., a na trećem Branko Počepan

Tablica: 10 najvećih proizvođača u staklenicima na oranici u Hrvatskoj u 2020. godini (podaci ažurirani s 28.04.2021.)

No

Naziv tvrtke/subjekta

Staklenici i plastenici na oranici (ha)

1

Ana-Marija Čajkulić  6,91

2

Brana d.o.o. 3,66

3

Branko Počepan 3,49

4

Ivan Makvić 3,34

5

Staklenici proizvodnja povrća i cvijeća 3,23

6

OPG Vrljić Zdrava

3,10

7

OPG Počepan Vladimir 2,89

8

Marijan Posavac 2,66

9

Jami, Obrt za proizvodnju i trgovinu 2,59

10

Danijel Pustički 2,46

Ana-Marija Čajkulić je u 2019. godini ostvarila pravo na 5.289.926 kuna potpora, od čega se 5.132.229 kuna odnosi na ulaganja u fizičku imovinu (Mjera 4) te ostatak od 157.696 na izravna plaćanja. Kada je riječ o druga dva proizvođača, tvrtka Brana d.o.o. je te godine ostvarila pravo na 1.232.115 kuna potpora, a Branko Počepan 22.643 kuna potpora

U prvoj verziji ovoga teksta došlo je do pogreške u podacima s Jedinstvenih zahtjeva, a koje su nam dostavili iz APPRRR-a. Kako su obrazložili, zbog obima upita i izvještaja došlo je do previda u zbroju površina pod određenom vrstom uporabe na Jedinstvenom zahtjevu za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu. 

Kada je riječ o terminu "staklenici na oranici" kojega oni koriste u svojoj statistici, pojašnjavaju kako je pod tom vrstom uporabe klasificirano poljoprivredno zemljište na kojima se nalaze staklenici ili plastenici (višegodišnji zaštićeni prostori) za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, sukladno Prilogu 1. Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/19, 126/19, 147/20). Dakle, ovaj se termin kao zajednički nazivnik odnosi na površine na kojima se nalaze staklenici ili plastenici.

Ističu i kako poljoprivrednici sami odlučuju koje će površine prijaviti za potporu putem Jedinstvenog zahtjeva.

Iako bi se očekivalo da se na ovom popisu nađu veliki proizvođači poput Belja, Osatina grupe i drugih, njih ovdje nema jer, kako navode u APPRRR-u, "površine pod hidroponskim staklenicima se ne upisuju u ARKOD, a u skladu s čl.2 st.7 Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/19) po kojem je ARKOD parcela neprekinuta površina poljoprivrednog zemljišta koju obrađuje jedan poljoprivrednik te se za iste ne ostvaruje pravo na izravnu potporu. Površine pod hidroponskim uzgojem nisu prihvatljive površine za izravne potpore".


Tagovi

TOP10 Uzgoj u stakleniku Staklenici na oranici Ana-Marija Čajkulić Brana d.o.o. Branko Počepan Plastenici na oranici APPRRR


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]