Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.02.2009.

Najveći porast u cijeni grožđa

Poljoprivredni proizvodi skuplji 4,2 posto

  • 636
  • 31
  • 0

Cijene u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u prosincu 2008., u odnosu na isti mjesec godinu prije, bile su 4,2 posto više. Na taj je rast utjecalo povećanje cijena otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koje su na godišnjoj razini porasle 9,7 posto.

Istodobno su cijene prodaje iz vlastite proizvodnje pravnih osoba bile 1,2 posto niže, pokazuju podaci o cijenama proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pri proizvođačima koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema statističkim podacima po skupinama proizvoda, među poljoprivrednim proizvodima koje su u prosincu imale veći udjel u ukupnom otkupu i prodaji, s jedne su strane cijene žitarica s padom za 23,8 posto u prosincu lani u odnosu na prosinac 2007., a s druge cijene sirovog mlijeka koje su porasle 13,1 posto.

Najveći je porast cijena statistika zabilježila u prodaji i otkupu grožđa - za 43,8 posto, a znatno je povećana i cijena ostvarena u prodaji i otkupu živih svinja - za 21,7 posto, neprerađenog duhana za 13 posto, živih goveda za 10,3 posto te maslinova ulja za 8,3 posto. Istodobno, najviše su - za 36,9 posto - smanjene cijene slame i krmiva. Pad cijena u prosincu prošle godine u odnosu na prosinac 2007. bilježi se u prodaji i otkupu ostalog povrća, svježeg ili rashlađenog, za 22,9 posto, u prodaji i otkupu jaja za 13,4 posto, a u prodaji i otkupu vina za 11 posto.

Cijene proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva prate se i izračunavaju za proizvode koje pravne osobe prodaju iz vlastite proizvodnje te za proizvode poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji se otkupljuju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

[Hina]