Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 20.04.2021. 07:30

Najveći gubitak u povijesti uzgoja šećerne repe u Francuskoj - vlada obećala odštetu

Uništeno je između 30 i 50 tisuća hektara šećerne repe. Osim ratarima, Francuska je vlada obećala milijardu eura financijske pomoći svim poljoprivrednicima čije je usjeve uništio ovogodišnji mraz.

Foto: Depositphotos/Pilligrim
  • 227
  • 32
  • 0

Francuska vlada obećala je milijardu eura financijske pomoći poljoprivrednicima čiji su usjevi stradali zbog proljetnih mrazeva i hladnog vremena koji su posljednjih tjedana zahvatili tu zemlju.

Naime, mjere pomoći uključuju kombinaciju povrata poreza, državnih zajmova i programa potpore, stoji u priopćenju ureda premijera. Osiguravaju se i hitna sredstva za proizvođače koji su u teškoj financijskoj krizi zbog koje ne mogu sastaviti kraj s krajem.

Oni koji su pretrpjeli najznačajnije gubitke moći će se prijaviti na takozvanu shemu poljoprivredne katastrofe, na temelju koje će dobiti naknadu u iznosu do 40 posto izgubljenih prinosa. Slične mjere bit će uspostavljene za vinogradare koji još uvijek nisu dio tog plana.

Najveći francuski poljoprivredni sindikat, FNSEA pozdravio je vladine hitne mjere, dodajući da procjenjuje gubitke za tamošnje proizvođače na više od tri milijarde eura.

Stradao velik broj kultura

U mnogim dijelovima Francuske, najvećeg proizvođača žitarica u Europskoj uniji, temperature su nekoliko noći zaredom padale znatno ispod nule. Uništeno je između 30 i 50 tisuća hektara šećerne repe, što je najveći gubitak u povijesti uzgoja te kulture, priopćila je grupa uzgajivača CGB dodajući da će ju morati ponovo sijati. 

"Pojava mraza samo nekoliko mjeseci nakon žutice predstavlja novu katastrofu za uzgajivače repe, oslabljuje određena proizvodna područja i naše industrijske mehanizme", rekao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak čelnik udruge Franck Sander.

Osim ratarskih kultura, nepovoljni uvjeti nanijeli su ogromne posljedice u voćnjacima i vinogradima. Vinari su palili svijeće i bale slame, a koristili su čak i helikoptere za cirkulaciju toplijeg zraka čime su pokušali zaštiti svoje trsove. No, nažalost štete su i dalje velike.


Tagovi

Francuska Odštete Mraz Poljoprivredna katastrofa Uzgoj šećerne repe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]