Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska bubamara
  • 09.11.2015. 08:50

Najezda bubamara u ruralnim krajevima Hrvatske

Kako se zima bliži, sve je više bubamara koje pokušavaju pronaći mjesto gdje će prezimiti. Od Dalmacije do Slavonije, Podravine, stanovnici ruralnih krajeva se susreću sa ovim problemom najezde kukaca koji i nisu tako bezazleni.

  • 734
  • 119
  • 0

Kako se zima bliži, sve je više bubamara koje pokušavaju pronaći mjesto gdje će prezimiti pa utičište pronalaze u kućama, stanovima, čak i plastenicima. Od Dalmacije do Slavonije, Podravine, stanovnici ruralnih krajeva se susreću sa ovim problemom najezde kukaca koji i nisu tako bezazleni jer kako kažu stručnjaci, uzrokuju alergije i astmu.

Sumnja se da je riječ o azijskoj bubamari, a prema intenzivnoj, masovnoj najezdi u cijeloj Hrvatskoj, ali i susjednoj Srbiji, čini se kako nemaju prirodnih neprijatelja, što može dovesti do poremećaja prirodne ravnoteže.

Azijske bubamare potisnule domaću

Neuobičajenu najezdu prate i stručnjaci Pirodoslovnog muzeja u Splitu. Azijske bubamare u Europu, a najviše Belgiju i Nizozemsku, uvezene su kako bi istrijebile biljne uši jer se njima hrane. Od tada su se udomaćile, prilagodile i skoro potisnule domaće bubamare. S obzirom da su otpornije od domaćih bubamara te se brže razmnožavaju, autohtonim vrstama prijeti izumiranje.

U Srbiji postoji pravilnik kojim je strogo zabranjeno ubijanje bubamara. Kazna za uništavanje ovih životinja iznosi 15.000 dinara ili oko 1.000 kuna. Stručnjaci još pokušavaju pronaći njihovog prirodnog neprijatelja, pa im tako smanjiti broj. Do tada, ako vam smetaju, najbolje je izbaciti ih iz prostorije. Stanovnicima se savjetuje da ih ne gnječe, jer ispuštaju smrdljivu žutu tekućinu koja može dovesti do alergije.

U svibnju 2013. znanstvenici su priopćili javnosti kako su azijske bubamare nositelji biološkog oružja - njihove tjelesne tekućine sadrže parazite koji su otrovni za druge kukce. Istovremeno, njihov imunološki sustav je izrazito snažan.

Najezda azijskih bubamara svake je godine sve očitija diljem Europe, ali i Kanade te SAD-a. Budući da su invazivna vrsta i velik problem u Europskoj uniji, u tijeku su projekti kojima će se pokušati smanjiti njihova populacija.


Tagovi

Azijska bubamara Podravina Slavonija Zagrebačka županija Posavina Uvoz Biljne uši


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]