Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strasbourg
  • 17.04.2019. 17:20
  • Strasbourg

Najbolji hrvatski proizvođači vina i maslinovog ulja predstavljeni u Strasbourgu

Hrvatska delegacija je u dvodnevnom studijskom putovanju posjetila Europski parlament, ali i obližnja njemačka i francuska vinogorska područja

Foto: Ured MP
  • 459
  • 63
  • 1

Na poziv Marijane Petir, zastupnice u Europskom parlamentu jučer su EU institucije u Strasbourgu ugostile hrvatsku delegaciju i šampione Sabatine i Noćnjaka - dr.sc. Vladu Babića, predstavnika Misnih vina d.o.o. i Zlatka Matijašića, vlasnika OPG-a Matijašić. Njihova posjeta centru Europske administracije kruna je pokroviteljstva ove europarlamentarke manifestacijama Zadružnog saveza Dalmacije, ali  ujedno i veliko priznanje proizvodima Slavonije i Istre.

U francuskom domu EU zastupnika u Babić i Matijašić iskoristili su priliku članovima parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj - Esther Herranz Garcia, Herbertu Dorfmannu i Francu Bogoviču predstaviti svoja šampionska vina i ulja.

Španjolska zastupnica Herranz Garcia izvjestiteljica je Europskog parlamenta za Regulativu o strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Govoreći o reformi istaknula je kako se u fokusu nalaze kvaliteta, kompetitivnost i usmjerenost prema budućnosti. Napominje kako vinogradarstvo i vinarstvo smatra jednim od glavnih sektora poljoprivrede te ističe značaj buduće daljnje modernizacije proizvodnje. 

„Važno je raditi i na javnome mišljenju i pokazati potencijal života u ruralnim područjima.“, zaključuje Herranz. 

Predsjednik Intergrupe EU parlamenta za vina i kvalitetnu hranu, talijanski zastupnik Herbert Dorfmann dodao je kako su vina i hrana dio naše europske kulture. Kada je riječ o vinima, napominje da je vrlo važno imati oznake izvornosti. „Europa je vrlo specifična kada je riječ o vinima“, rekao je Dorfmann, budući da se 2/3 svjetske proizvodnje vina nalazi upravo u Europi te dodao: „stoga je važno zaštititi europska vina putem oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla i u međunarodnim ugovorima“.

Slovenski zastupnik Franc Bogovič inicijator je projekta „Pametna sela“ kojemu je cilj stvoriti okruženje koje će stanovnicima ruralnih krajeva dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina kada je riječ o gospodarstvu, društvu, obrazovanju, zdravstvu i drugim područjima. Ističe Bogovič i važnost opstanka ruralnih prostora kroz podizanje kvalitete život njegovih žitelja, a na krilima modernih tehnologija. 

Zastupnica Petir ugostila je tako pobjednike Noćnjaka - Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, te Sabatine - Međunarodnog susreta vinara i vinogradara te pomogla njihovoj promociji na EU razini.

Kušalo se u tako ovih dana Francuskoj šampionsko vino iz Trnave - Traminac izborne berbe 2012. kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Matijašić.

Vinska omotnica za daljnji razvoj sektora

Petir je iskoristila prigodu podsjetiti da 'vinska omotnica' za razdoblje od 2019. do 2023. godine na EU razini osigurava 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. „Specifičnost ovog programa je u tome da se sredstva namijenjena za tekuću godinu moraju u toj godini i potrošiti, stoga pozivam sve na odgovornost kako bi se našim vinarima osigurao puni iznos sredstava“, rekla je Petir.

Na sastanku je sudjelovala i Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorica Udruženja vinara Makedonije. Ona je upoznala zastupnike s problemima s kojima se tamošnji proizvođači i dalje susreću unatoč promjeni imena. Naime, današnja situacija ih onemogućava da dobiju zemljopisnu indikaciju pod imenom Makedonija što otežava prepoznatljivost i negativno utječe na plasman njihovih vina izvan matične države.

Hrvatska delegacija je u ovom dvodnevnom studijskom putovanju osim Europskog parlamenta posjetila obližnja njemačka i francuska vinogorska područja, a u organizaciji Centra za razvoj i ulaganja.

Marijan Kavran, direktor Centra prilikom obraćanja skupu čestitao je zastupnici Petir na osvojenom EU Oskaru u kategoriji poljoprivrede i ruralnoga razvoja te pohvalio njezina nastojanja i postignuća tijekom mandata u području poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša i sektora biogospodarstva.


Fotoprilog


Tagovi

Marijana Petir Marijan Kavran Vlado Babić Zlatko Matijašić Esther Herranz Garcia Herbert Dorfmann Franc Bogovič Elena Mladenovska Jelenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer