Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 16.02.2020. 07:30

Naftaši traže novu priliku za zaradu - u igri i kravlje gnojivo

Najveći svjetski trgovci naftom ulažu stotine milijuna dolara u projekte pogodne za klimu, a riječ je o vjetroelektranama, kravljem stajskom gnoju, biogorivima i drugim oblicima obnovljivih izvora energije.

Foto: Pixabay/Benjamin Brandt
  • 1.848
  • 150
  • 0

Cjelokupna industrija fosilnih goriva suočava se sa sve većim pritiskom investitora, vlada, aktivista i financijera, a ujedno se traže održivi poslovni modeli. Poseban izazov je pred tvrtkama koje se bave trgovinom nafte jer su se njihove profitne marže već smanjile zbog povećane konkurencije, nadzora i sve veće transparentnosti ove industrije.

Tako su tvrtke poput Vitol i Trafigura već uložile sredstva u vjetroelektrane, vodik, solarnu energiju, EV tehnologiju, biogoriva i biometan kao potencijalne zamjene za naftu, koja im je do sada donosila profit. 

32,5% energije do 2030. mora dolaziti iz obnovljivih izvora, EK očekuje otvaranje 840.000 radnih mjesta

No, oni tek trebaju smisliti što bi od svih tih potencijala mogao postati njihov novi poslovni model, a da je prihvatljiv za okoliš, navodi reuters

Projekti iz obnovljivih izvora privlačni investitorima

"Sve je više projekata vezanih za obnovljive izvore energije, što ih čini privlačnim investicijama. Mnogo je kapitala na ograničeni broj projekata", rekao je izvršni direktor Vitola, Russell Hardy. Istovremeno, banke su rigorozne prema ekološki neprihvatljivim industrijama. Takvima je francuska banka Natixis već uvela financijske kazne za ugovore. S obzirom da Europska središnja banka provodi zeleni plan, i druge europske banke razmatraju slične sheme.

EU planira veliko povećanje proizvodnje bioplina - imamo li dovoljno zemlje?

Tvrtka Vitol je osnovala radnu skupinu za ispitivanje novih tehnologija obnovljivih izvora energije, za što su izdvojili 300 milijuna dolara. Uspostavili su i solarne ploče na farmama u SAD-u, a u Ukrajini je započet veliki projekt izgradnje sustava vjetroelektrana koji će po završetku biti među pet najvećih svjetskih kopnenih elektrana na taj čisti izvor energije. 

Otpad kao potencijalna nova dobit

Uložili su i u nekoliko start-up tvrtki koje ugljen i plastični otpad pretvaraju u gorivo. U Idahu su uložili u bio razgrađivač kravljeg stajskog gnoja koji godišnje proizvede oko 700.000 m3 bio-metana.

Rudarska i trgovačka tvrtka Glencore ograničila je proizvodnju ugljena i smanjuje proizvodnju dizela upotrebom hidroelektrana, vjetroelektrana i električnih vozila. Grupacija Gunvor planira uložiti puno sredstava u smanjenje ispušnih plinova u svoje tri europske rafinerije i dodati postrojenje za biogorivo budući da su već kupili dvije španjolske tvornice koje otpadna ulja, poput ulja za kuhanje pretvaraju u biogorivo.

"Prijelaz na čiste energije bit će teži i dulji nego što ljudi misle", rekao je izvršni direktor Gunvora Torbjorn Tornqvist za Reuters dodajući da će pored toga potražnja za naftom rasti. 


Tagovi

Kravlji gnoj Gnojivo Nafta Otpad Obnovljivi izvori energije Fosilna goriva Bio metan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Došli smo provjeriti stanje usjeva kod Predraga Begića u Sisačko-moslovačku županiju. Kukuruz je do jučer plivao u 15 cm vode, ali pšenica se "izvukla" bez muke. Kako to? Doznat ćete uskoro...