Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njemačka
  • 28.01.2014. 08:00

Nadute krave krivci za eksploziju štale

Na njemačkoj farmi eksplodirala je i u požaru izgorila štala. Glavni i dežurni krivci - devedeset nadutih krava

Foto: freepik.com
  • 999
  • 73
  • 0

Devedeset nadutih krava na jednom mjestu očito nije bila dobitna kombinacija za njemačku farmu, na kojoj je uslijed nadutosti životinja i ispuštanja plinova došlo do eksplozije i požara.

Nakon što je plin metan izašao iz devedeset nadutih životinja štala je eksplodirala i gotovo je cijela uništena, a jedna krava zaradila je opekline. Naime, visoku koncentraciju plina u štali u jednom je trenutku potpalio statički elektricitet, pa je došlo do eksplozije i požara.

Metan je bezbojni zapaljivi plin, bez mirisa i sasvim je uobičajeno da se nalazi u tijelu domaćih životinja, preživača. Krave ispuštaju najviše metana kroz probavu, tj. oslobađajući vjetrove. Statistike o količini koju ispuštaju variraju. Neki podaci tvrde da se radi od 100 do 200 litara dnevno, dok drugi navode čak 500 litara. U svakom slučaju, to je velika količina koja se može usporediti sa zagađenjem koje dnevno proizvede jedan automobil.

Stručnjaci s argentinskog Instituta za poljoprivrednu tehnologiju putem jednog istraživanja utvrdili su da krava težine 550 kilograma proizvodi 1000 litara metana na dan, što je trećina ukupne količine metana koji nastane u Argentini. Studija Američke organizacije za hranu i agrikulturu kaže da bi se emisija metana koji poljoprivreda proizvede mogla povećati za 60 % do 2030-te godine.

Foto: freepik.com


Tagovi

Eksplozija štale Njemačka Metan Krave Nadutost Požar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić