Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.12.2021. 15:00

Nacrt prijedloga Zakona o biljnom zdravstvu je u javnom savjetovanju

U informacijskim sustavima prikupljati, unositi i ažurirat će se podatci o karantenskim štetnim organizma Unije i/ili štetnim organizmima koji privremeno ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u tu skupinu.

Foto: Martina Popić
  • 110
  • 39
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biljnom zdravstvu.

Prijedlogom se za potrebe praćenja prikupljanja, pohranjivanja, čuvanja i obrađivanja informacija o rasprostranjenosti karantenskih štetnih organizama Unije i/ili štetnih organizmima koji privremeno ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u karantenske štetne organizme Unije, uvodi se pojam informacijskih sustava u biljnom zdravstvu.

Riječ je o zaštićenim aplikacijama nadležnih tijela u provedbi spomenutog Zakona putem kojega će se prikupljati, unositi i ažurirati podatci o karantenskim štetnim organizma.

Prijedlogom Zakona također je propisana razmjena podataka iz informacijskih sustava u biljnom zdravstvu između nadležnih tijela. Isto tako, njime se propisuje mogućnost javnog objavljivanja podataka iz informacijskih sustava koji bi poslužili kao podloga za izradu strateških dokumenata u području biljnog zdravstva.

Nadalje, propisuju se detaljnije odredbe koje se odnose na unos određenog bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granična područja Republike Hrvatske. Detaljnije se propisuju postupci za odobravanje rada karantenskih stanica i/ili prostora za izolaciju odnosno propisuje se da opravdanost zahtjeva zbog kompleksnosti utvrđuje stručno Povjerenstvo te se na temelju istoga donosi rješenje.

Kako navode iz Ministarstva, prijedlogom se uređuje daljnje usklađivanje Zakona o biljnom zdravstvu s Uredbom (EU) 2016/2031 o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnih za bilje.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 19. siječnja 2022. godine.


Tagovi

Javno savjetovanje Biljno zdravstvo Nacrt Prijedlog Zakon Karantenski štetnici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]