Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 12.02.2022. 10:30

Nacionalni strateški planovi ZPP-a neće biti usvojeni prije rujna?

Promjene planirane za novi ZPP važne su za poljoprivrednike, a mi moramo znati pravila igre do kraja proljeća 2022., upozorila je predsjednica udruženja poljoprivrednika EU COPA, Christiane Lambert

Foto: Maja Celing Celić
  • 191
  • 9
  • 0

Nema niti jednog nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) koji bi bio usvojen prije ljeta zbog čega je najrealnije da donošenje prvih bude u rujnu, zaključak je sa sastanka Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI), održanog 2. veljače.

Kako piše Euractiv, trećina država članica je "probila" rok koji je bio do 1. siječnja, a nekoliko njih tek treba podnijeti zahtjev.  

Bez plana nema planiranja

Mihail Dumitru, zamjenik generalnog direktora u DG AGRI, rekao je se proces treba završiti do kraja godine prije nego što novi ZPP stupi na snagu. "To ne znači da ih moramo odobriti sredinom 2022", komentirao je. On je uvjeren da ZPP neće biti usvojen prije ljeta i da je rujan mnogo realniji datum kako bi se mogla ispoštovati sva procedura i sve provjere. Situaciju dodatno otežava i što su neke zemlje propustile rok, a to će dodatno odgoditi proces.

Predsjednica udruženja poljoprivrednika EU COPA, Christiane Lambert je upozorila na ozbiljne posljedice zbog kašnjenja: "Promjene planirane za novi ZPP važne su za poljoprivrednike. Moramo znati pravila igre do kraja proljeća 2022", istaknula je jer, kako znamo, poljoprivredna proizvodnja se mora precizno planirati, a što će u ovom slučaju biti otežano. 

Nema sankcija za kašnjenje

Upozorenje stiže i od Norberta Linsa, predsjednika Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, koji je izrazio zabrinutost: "Možda ćemo na kraju godine imati određenu situaciju između Komisije i država članica, a poljoprivrednik zapravo neće znati što se točno događa i što planirati za sljedeću godinu – moglo bi biti prekasno."

On je rekao da planovi možda neće biti odobreni u cijelosti. Farmeri moraju podnijeti svoje aplikacije za financiranje EU, koje će dobiti krajem 2023. godine, u ožujku, što je duži vremenski okvir od očekivanog.

Slovačka svoj tek treba predati, a Njemačka će ga dostaviti sredinom veljače. Belgija je dostavila dva plana, jedan za Valoniju i jedan za Flandriju.

Komisija smatra da sankcije za države članice nisu neophodne jer će kazna zbog nepravovremenog dostavljanja biti da su države prepuštene same sebi.


Tagovi

ZPP Strateški plan Mihail Dumitru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!