Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaplijena robe
  • 27.07.2013.

Na riječkoj tržnici oduzete 3 tone voća i povrća

Carinska blokada riječke tržnice u akciji suzbijanja sive ekonomije.

Foto: RGBStock.com
  • 1.100
  • 316
  • 0

Carinici su u noći s četvrtka na petak na riječkoj tržnici prekontrolirali 54 vozila i 61 osobu, a blokirali su sve prilaze riječkoj placi i kontrolirali prijevoz robe, dozvole za obavljanje trgovine i porijeklo robe. Od osoba koje su zatečene s vozilima i robom, njih samo 10% imalo je potrebne isprave koje ukazuju da imaju tvrtku ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili dokazuju podrijetlo robe, pa im je omogućeno da nastave raditi, a oko 90% kontroliranih trgovaca ili prijevoznika nije imalo potrebnu dokumentaciju za obavljanje posla prema zakonu.

U velikoj akciji Carinske uprave i Odjela za mobilne jedinice Rijeka nazvanoj „Riva B“ zaplijenjeno je oko 3 tone voća i povrća te 36 kilograma mesa, 10 kilograma duhana i 5 litara rakije. U akciji je sudjelovalo 36 carinika s dva specijalno obučena psa.

Trgovcima i prijevoznicima oduzeto je redom 1.900 kilograma povrća i 1.300 kilograma voća, a najviše je zaplijenjeno breskvi, nektarini, lubenica, mahuna i salate. Što se tiče mesa, oduzeta su tri janjca, svaki od oko 11 kilograma. U dogovoru s Gradom Rijekom, zaplijenjena roba bit će iskorištena za pučku kuhinju, najavljuju u riječkoj Carini.

"Tu se ne radi o obračunu s jadnim ljudima, već pokušaju da se u Hrvatskoj shvati da se moraju plaćati sve porezne obveze, registrirati obrti, prijaviti radnike, plaćati doprinose", rekao je ministar financija Slavko Linić komentirajući noćašnju akciju carinika u Rijeci i istaknuo je kako su uhvaćeni oni koji su robu prodavali na ulici, pored veletržnice u Rijeci u koju je uložen velik novac.

Zatečeni su kombiji koji nisu registrirani na obrte ili tvrtke, prodavači koji nisu prijavljeni, dakle vjerojatno koriste usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, napomenuo je Linić.

Linić je istaknuo kako se ne radi o "obračunu s jadnim ljudima", već pokušaju da se u Hrvatskoj shvati da se moraju plaćati sve porezne obveze, registrirati obrti, prijaviti radnike, plaćati doprinose.

"Kada se to shvati bit će više zaposlenih, a socijalna davanja, koja su dobivali ljudi koji su radili na crno, bit će preusmjerena na one kojima je stvarno potrebno. Tada se neće morati dizati porezi, nego samo naplaćivati", rekao je Linić.

Najveća kazna za kršenje Zakona o trgovini, Zakona o trošarinama, Zakona o poljoprivredi, Zakona o hrani, Zakona o sanitarnoj inspekciji i Zakona o spriječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti je oduzimanje robe, pored čega će se voditi i postupci na prekršajnim sudovima, gdje su kazne minimalno 3.000 kuna.

Slične akcije provedene su i u drugim hrvatskim gradovima i ukupno je bilo 108 kontrola nadzora tržnica, ali niti jedna u takvom opsegu kao u Rijeci. Akcija je pripremljena u suradnji s gradskom upravom i za sve na tržnici bila je veliko iznenađenje. Unatoč tome nije bilo incidenata osim što su tri vozača pobjegla i ostavila svoja vozila.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Zaplijena robe Kontrola trgovaca Dokumentacija Carina Tržnica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]