Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska mora
  • 30.06.2020. 07:30

Na pomolu je nepopravljiva šteta za europska mora?

Zbog povećanih prijetnji koje predstavlja prekomjerno iskorištavanje morskih resursa, zagađenje i klimatske promjene potrebne su hitne mjere kako bi se europska mora vratila u dobro stanje, upozorava Europska agencija za okoliš.

Foto: Depositphotos/heiko119
  • 91
  • 9
  • 0

Europski oceani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA) koja napominje da nemamo vremena za novo desetljeće zanemarivanja i zlouporabe ekosustava jer je na pomolu nepopravljiva šteta.

Dodatan pritisak na već iscrpljen ekosustav

Iako mora i oceani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji kao i u turizmu te pridonose regulaciji klime, stanovništvo ih i dalje uništava. Naime, morski svijet se suočava s ogromnim gubitkom bioraznolikosti pa tako velik broj morskih vrsta poput tuljana, kitova i bakalara prema analizama pokazuje nepovoljni konzervatorski status.

Greenpeace: Za onečišćenje našeg mora nije kriv otpad iz Albanije i Crne Gore!

Također, trenutna uporaba mora od Baltičkog do Sredozemnog uzima danak što rezultira promjenama u fizičkom, ali i njegovom kemijskom sastavu. Ova vijest je loša jer utječe na našu kvalitetu kao i sredstva za život te ekonomiju.

Prema izvješću, klimatske promjene pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave. Tako će primjerice, prema očekivanjima, nadmetanje u Europskoj uniji za izlov riba, proizvodnju fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije rasti što će predstavljati dodatan pritisak na već iscrpljene ekosustave.

Nada je Zeleni plan Europske komisije?

Ipak, prema izvješću EEA-e postoje znakovi oporavka morskog ekosustava u nekim područjima kao rezultat značajnih napora koji se koriste već desetljećima kako bi se smanjio utjecaj zagađivača, eutrofikacijom i prekomorskim ribolovom.

Potpisan Plavi manifest, cilj - čišći oceani i mora do 2030. godine

"Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosustave ako djelujemo odlučno i skladno te ako uspostavimo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš", kaže Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e. Naime, on polaže nade u zeleni plan Europske komisije i nove strategije biološke raznolikosti EU do 2030. godine.


Tagovi

Europska mora Oceani Zagađenje EEA Ekosustav Hans Bruyninckx


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo