Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteo stanice
  • 20.06.2020. 11:00
  • Vukovarsko-srijemska, Drenovci

Na pet OPG-ova i isto toliko kultura, postavljene agrometeorološke stanice

Stanice su postavljene na 5 različitih kultura (jabuka, breskva, šljiva, začinska paprika, vinova loza), te će se putem praćenja i prikupljanja podataka koristiti postojeći, ali i razvijati novi prognostički modeli.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
  • 206
  • 15
  • 0

Pet agrometeoroloških stanica na isto toliko poljoprivrednih gospodarstava postavljeno je u okviru projekta "Izrada sustava prikupljanja, obrade i upravljanja agrometeorološkim podatcima“, koji Vukovarsko-srijemska županija provodi u suradnji s Poljoprivredno poduzetničkim inkubatorom Drenovci. 

"Kako projekt ima naglasak na visoko dohodovnu biljnu proizvodnju (vinogradarstvo, voćarstvo i povrćarstvo) stanice su postavljene na 5 različitih kultura (jabuka, breskva, šljiva, začinska paprika, vinova loza), te će se putem praćenja i prikupljanja podataka koristiti postojeći, ali i razvijati novi prognostički modeli. Slijedi uspostava korisničke stranice za pristup podatcima, te istraživanja o mogućnostima pojave bolesti i štetnika na kulturama obuhvaćenim projektom, kao i uspostava i ažuriranje prognostičkih modela", pojašnjavaju iz ove županije. 

Postavljanje agrometeoroloških stanica 

Prikupljanjem agrometeoroloških podataka, njihovom obradom i pravovremenim prosljeđivanjem poljoprivrednim proizvođačima, dodaju, omogućit će se pravovremeno donošenje sigurnih odluka za provođenje agrotehničkih mjera, te povećati sigurnosti proizvodnje, njezinu ekonomsku održivost i smanjiti utjecaj na okoliš.

Inače, postavljanju agrometeoroloških stanica nazočili su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i direktor Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić, sa suradnicima na projektu.


Tagovi

Meterološke stanice Projekt Agrotehničke mjere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?