Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna demografija
  • 13.05.2016. 16:30

Na mladima poljoprivreda ostaje, ili?

U posljednjih 12 godina, samo iz Osječko-baranjske županije se odselilo 35 tisuća stanovnika.

Foto: vverve/bigstockphoto.com
  • 2.957
  • 456
  • 0

U prošlosti u Slavoniju i Baranju doseljavalo se iz cijele Hrvatske, pa i okolnih zemalja, trbuhom za kruhom. Ovaj dio prehranjivao je bivšu državu, a broj stanovnika je rastao.

Nakon pretvorbe i privatizacije počeli su problemi i u poljoprivredi, koja je danas na koljenima, a u posljednjih 12 godina, samo iz Osječko-baranjske županije se odselilo 35 tisuća stanovnika.

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, kaže: "Nažalost, dosad hrvatska politika nije imala toliko znanja ni strpljenja da izradi sustav koji će podići hrvatsku poljoprivredu. Nije samo dovoljna dobra želja, nego treba imati znanje kako taj proces izgradnje hrvatske poljoprivrede uvoditi, a on počinje u školi, u obrazovanju, izgradnji institucija".

Ključnu ulogu u tome imaju nova znanja i tehnologije koje bi trebale mladima dati priliku da se uključe u poljoprivrednu proizvodnju.

Vlada percepcija kako je poljoprivreda naporan i neisplativ posao, uz težak i prljav fizički rad. No, više nije tako, istaknuo je rektor osječkog sveučilišta Željko Turkalj: "Današnje suvremene tehnologije pokazuju nešto sasvim drugo, da se nove produktivne proizvodnje mogu raditi upravo uz pomoć suvremenih tehnologija, i da mladi ljudi mogu koristeći te tehnologije napraviti novi iskorak i zadržati se na selu i osigurati svoju egzistenciju".

Moramo vrednovati naše resurse!

No, potrebno je u kratkom roku hitno donijeti zakonska rješenja u poljoprivredi, kao i kvalitetnu strategiju razvoja poljoprivrede. Potrebno je zaštititi hrvatsko tržište hrane, kao što su to učinile zemlje Europe, jer samo na taj način može se sačuvati nezamjenjiva radna snaga, istaknuo je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak.

Nije važno samo znanje, važno je imati ono što Europa cijeni, ističe Kraljičak, a to je konkurentna proizvodnja. Samo ako ćemo vrednovati naše resurse i sačuvati mlade školovane i obrazovane ljude koji ovaj prostor čine konkurentnim - možemo uspjeti, ne samo za razvoj poljoprivrede, nego općenito za razvoj gospodarstva.

Foto: vverve/bigstockphoto.com


Tagovi

Demografija Poljoprivreda Slavonija Baranja Mladi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.