Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 31.10.2015. 12:40

Na doniranu hranu više se neće plaćati PDV

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo pravilnik o doniranju hrane u humanitarne svrhe, a novost je da će donatori imati porezne olakšice.

  • 177
  • 39
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je dovršilo izradu propisa kojim se regulira sustav doniranja hrane i hrane za životinje i objavilo pravilnik kojim se propisuju detaljni kriteriji i načini doniranja, uvjeti koje mora ispunjavati posrednik u doniranju, kao i sadržaj te način vođenja Registra posrednika.

Donatori hrane imat će porezne olakšice

"Činjenica je da se radi o ogromnim količinama, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede i pokrenulo inicijativu za bolje reguliranje područja doniranja hrane. Uvjereni smo da će usvajanjem pravilnika, sustav biti bolji, a hrana koja je zdravstveno ispravna i još se može iskoristiti, doći do onih kojima je potrebna. Sustav doniranja hrane i do sada je postojao kod nas, no ovime je pravno uokviren, a jedan od važnijih razloga jest da se donirana hrana oslobodi PDV-a, odnosno da se građanima koji doniraju hranu, omoguće određene porezne olakšice", istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Za sada će se koristiti infrastruktura postojećih humanitarnih organizacija

Kako bi se što prije moglo početi s uspostavom reguliranog sustava, a opet izbjeglo velike troškove za, primjerice, izgradnju jednog ili više distributivnih skladišta s odgovarajućom infrastrukturom i osobljem, nastojao se iskoristiti trenutno postojeći način doniranja hrane, kao i infrastruktura raznih dobrotvornih organizacija koje se kod nas takvim radom već dugo bave. Stoga se posrednicima u lancu doniranja hrane i hrane za životinje smatraju neprofitne, pravne osobe kao što su humanitarne organizacije, jer su i do sada posredovale doniranom hranom i koristile odgovarajuće prostore za spremanje te hrane i o tome vodile evidenciju.

Prvi korak prema nacionalnoj banci hrane

Osim manjih korektivnih zahvata u postojeće evidencije te upisivanja u odgovarajući upisnik Ministarstva poljoprivrede, ne očekuju se veće promjene za same posrednike, ali se očekuje velika korist u odnosu na evidentiranje i raspodjelu donacija u skladu s potrebama te se postavlja temelj za buduće osnivanje nacionalne banke hrane i uspostavu razvijenog, koordiniranog sustava kakav postoji u većini zemalja Europske unije.

Osim namirivanja potreba za hranom siromašnih građana, predviđene mjere trebaju pridonijeti i boljem iskorištavanju hrane, odnosno smanjenju i kontroli njezina uništavanja, čemu se u svijetu pridaje sve veći značaj. Donošenje ovoga pravilnika prvi je korak na putu k jednom uređenom sustavu doniranja hrane.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Doniranje hrane Pravilnik PDV Posrednik Inicijativa Distributivna skladišta Dobrotvorne organizacije Evidencija Banka hrane Siromašni građani


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]