Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča u novogradiškom kraju
  • 24.05.2017. 17:00

Murphyjev zakon u nasadima, nakon mraza i tuča

Jako olujno nevrijeme sinoć je zahvatilo i dijelove novogradiškog područja. Prema prvim informacijama prolom oblaka i jaka tuča pričinili su štetu na području općine Cernik, grada Nove Gradiške i nekim drugim naseljima tog dijela zapadne Slavonije.

  • 3.255
  • 236
  • 0

Jako olujno nevrijeme sinoć je zahvatilo i dijelove novogradiškog područja. Prema prvim informacijama prolom oblaka i jaka tuča pričinili su štetu na području općine Cernik, grada Nove Gradiške i nekim drugim naseljima tog dijela zapadne Slavonije.

"Tuča i jaka kiša padali su više više od pola i načinili veću štetu u samom mjestu Cernik, ali i na okolnim brdima u vinogradima i voćnjacima. Kanali i jarci nisu mogli primiti obilnu vodu koja se sručila nakon proloma oblaka, pa je došlo do izlijevanja i oštećenja cesta u cerničkom vinogorju. Bilo je potopljeno i nekoliko kuća, podrumi puni vode", kaže poljoprivredni stručnjak Vitomir Žakić, inače novoizabrani načelnik općine Cernik s kojim smo obišli teren.

Posljedice tuče

Zahtjev za proglašenje nepogode

"Ima dosta šteta na vinovoj lozi, voću i povrću, koje je sada teško procijeniti, više ćemo znati za nekoliko dana. Nakon obilaska terena već smo jutros mjerodavnima u Brodsko-posavskoj županiji poslali zahtjev za proglašenju stanja elementarne nepogode na području naše općine", kaže Žakić.

"Tko zna što nas još čeka nakon mraza i tuče"

Štete od tuče pretrpjeli su i novogradiški voćari i vinogradari. "U vrijeme nepogode bio sam u vinogradu. Oblak je došao sa cerničke strane i donio obilnu kišu s puno tuče. Oštećene su mladice vinove loze izbušeno lišće, stradao je i dio grozdića. Vinograd sam osigurao, početkom sljedećeg tjedna očekujem sručnjake osiguravajuće kuće da procijene štetu. Lani smo stradali od kasnog mraza, a sada od tuče. Tko zna što još može biti, jer tek se bliži kraj mjeseca svibnja", kaže Siniša Hoborka, poznati novogradiški vinogradar i vinar.

Štete na trajnim nasadima i usjevima

Na štetu od tuče potužio nam se i Slađan Matijašević iz Dragalića kojemu su, kažu, oštećeni ratarski usjevi u Trnavi. Najviše mu je stradala uljana repica, ali i ječam i soja. I on je osigurao dio usjeva i već danas prijavio štetu.

Vitomir Žakić kaže da posljednje tri godina poljoprivrednici cerničkog kraja imaju velikih problema s elementarnim nepogodama. Lani je mnogima na tom području katastrofalni mraz uništio urod, a bile su i tri jake tuče, pa voćari, vinogradari i povrtlari moraju ozbiljno razmišljati kako ubuduće štititi svoje trajne nasade i usjeve. Kao poljoprivredni stručnjak savjetuje što prije obaviti Žakić prskanje odgovarajućim zaštitnim sredstvima - aminokiselinama i drugima, kako bi se spriječile još veće štete, jer poslije ovakvih oštećenja puno brže napreduju biljne bolesti.


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Štetu Cernik Tuča Elementarne nepogode Lozi Voću Vitomir Žakić Siniša Hoborka Slađan Matijašević Uljana repica.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]