Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 28.09.2022. 07:30

Možemo li voziti traktor bez AdBlue sredstva?

Zbog visokih cijena amonijaka i prirodnog plina te kašnjenja u isporukama povećala se cijena i ovog sredstva. Postoje li alternative?

Foto: Depositphoto/Sitthipong111
  • 5.003
  • 281
  • 0

Moderni traktori i kombajni za svoj rad koriste AdBlue, 32,5 postotnu otopinu sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineraliziranoj vodi. Njezina namjena je smanjenje štetnih plinova iz vozila.

Kako je sastav te tekućine urea, za proizvodnju je nepohodan amonijak i prirodni plin, čija se cijena utrostručila u posljednjih godinu dana. Kako piše Agrarheute, veliki problem predstavlja produženo vrijeme njihove isporuke, do čak 40 dana jer je usporena logistika i transportni lanci. Sve je ovo dovelo do dodatnog rasta cijena.

Postavlja se pitanje, mogu li traktori bez AdBlue-a i postoje li alternative?

Što se događa kada nema AdBlue-a?

Vodeći proizvođači traktora i motora, Fendt, John Deere i Deutz AG su objasnili da vozilo obavještava vozača ako se isprazni spremnik za AdBlue te traži da se napuni. Pad razine će prouzročiti smanjenje performansi traktora, a o čemu ovise obrtni moment i brzina. Dopunjavanjem tekućine vozilo ponovo dobiva optimalnu snagu motora i brzinu.

Njegova potrošnja ovisi od instaliranog sustava za naknadnu obradu ispušnih plinova. Prosječna potrošnja se kreće oko 6 do 8 posto količine potrošenog dizela, odnosno oko 2 l/h, i može se kontrolirati načinom korištenja traktora ili kombajna.

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Kako bi smanjili količinu, potrebno je izbjegavati prazan hod motora.

Potrošnja ovisi i o potrošnji dizela (Foto: Depositphoto/Veremeer)

Može li destilirana voda biti zamjena?

Proizvođači nikako ne preporučuju dodavanje drugih tekućina u spremnik s plavim poklopcem. Fendt poručuje da sustav odmah detektira netočnu razinu uree i stavlja vozilo u stanje smanjenja snage.

"Posljedica drugih tekućina je smanjenje performansi kako bi se komponente zaštitile od kvara i ispunili zakonski zahtjevi za pravilan rad", izjavili su u John Deere-u.

I Deutz AG potvrđuje da je potrebna kvaliteta reagensa, jer ako njegova koncentracija padne ispod određene razine, sustav za upozorenje se aktivira. Proizvođači osuđuju i svaki način "varanja", jer može imati dalekosežne posljedice.

Ističu da poljoprivrednici ne mogu sami napraviti odgovarajuću tekućinu od uree, jer ona nije isto što i AdBlue. Takva sredstva ne mogu zadovoljiti tehničku čistoću, sastav i potrebne specifikacije.


Tagovi

AdBlue Traktor Kombajn Vožnja traktora Urea Prosječna potrošnja Zamjena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer