Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grain Weevil
  • 21.06.2021. 07:30

Može li robot umjesto čovjeka ravnomjerno rasporediti žitarice u silosu?

Grain Weevil ima zadaću izravnati hrpe zrna u silosima, zahvaljujući čemu zrno ostaje veće kvalitete. Daljinsko upravljanje smanjuje rizik od ozljeda radnika.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 464
  • 159
  • 0

Silosi za spremanje žitarica u Sjedinjenim Američkim Državama su puno većeg kapaciteta od naših, a procjenjuje se da ondje svake godine bude 20-ak nesreća smrtnog ishoda tijekom provjere žitarica u njima. Kako bi to spriječili, nekoliko farmera je došlo na ideju razviti robot koji smanjuje potrebe za ulazak u silos, piše farmer.pl.

Nakon dvije godine stvoren je prvi prototip robota, nazvan Grain Weevil, što na našem jeziku znači žitni žižak. Dakle, dobio je ime po skladišnom štetniku. Težak je oko 30 kilograma, ima električni pogon i kreće se posebno dizajniranim svrdlima koje pokreću elektromotori.

Zadaća mu je izravnati hrpu zrna u silosima zahvaljujući čemu zrno ostaje veće kvalitete, jer na ravnoj površini nema problema s protokom zraka. U slučaju da robot prekrije zrnje, on lako "ispliva" na površinu i to s dubine od oko 1,5 metra. Otporan je na vodu i prašinu, a njime se upravlja pomoću daljinskog upravljača.

Cijena ne bi trebala premašiti 4.000 USD

Iza konstrukcije ovog robota stoje otac i sin, Chad i Ben Johnson. Ideju im je dao Zach Hunnicutt, poljoprivrednik koji ih je pitao mogu li smisliti nešto što bi mu olakšalo rad u silosima.

Ben Johnson, u to vrijeme student elektrotehnike, konstruirao je robota sa svojim kolegom Zaneom Zentsom, studentom računalnog inženjerstva. Njihov rad je trajao dvije godine, a prva verzija prototipa završena je u ožujku prošle godine. Ispitivanja su prevedena na gospodarstvu Benova oca.

Grain Weevil još uvijek nije komercijalno dostupan, ali su započela njegova napredna ispitivanja na još šest poljoprivrednih gospodarstava kako bi se provjerilo je li spreman za sigurnu upotrebu. Nije mu poznata cijena, ali njegovi tvorci bi željeli da bude dostupan po cijeni nižoj od 4.000 američkih dolara, što je oko 3.300 eura.

Pogledajte kako izgleda rad Grain Weevila:


Tagovi

Grain Weevil Robot Silosi Skladištenje žitarica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️