Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i tehnologija
  • 02.09.2018. 12:00

Može li jezgra breskve i ljuska oraha napajati vaš mobitel?

Lignin, sastavni dio stijenki drvenastih biljaka i koštuničastog voća, učinkovito bi se mogao ekstrahirati i procesuirati silicijskim nanočesticama kako bi se formirale kompozitne materijale za elektrode baterije.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 565
  • 29
  • 0

Studija istraživača sa Sveučilišta u Kentuckyju istražuju mogućnost prema kojoj bi se koštice breskve i ljuske oraha mogle koristiti za izradu jefinijih, ali i dugotrajnijih litij-ionskih baterija. 

Trogodišnji projekt kojega vodi Jian Shi, profesor asistent na britanskom Fakultetu poljoprivrede, hrane i okoliša, istražuje može li se lignin, sastavni dio stijenki drvenastih biljaka i koštuničastog voća, učinkovito ekstrahirati i procesuirati silicijskim nanočesticama kako bi formirali kompozitne materijale za elektrode baterije. 

Ako ovo istraživanje pokaže pozitivne rezultate, britanski su proizvođači posebno zainteresirani za korištenje takve tehnologije u priozvodnji baterija za mobitele, ali i električne automobile

"Materijali ekstrahirani iz biljaka mogli bi trajanje baterija produžiti i do pet puta više nego sada. Bilo bi odlično kada bismo mogli pretvoriti lignin, koji se nalazi u otpadnim poljoprivrednim proizvodima, u nove materijale koji bi uvelike poboljšali performase baterija koje se koriste u različitim namjenama", rekao je Shi. 

Za ovo su istraživanje od Ministarstva poljoprivrede SAD-a dobili potporu od 500.000 dolara. Naime, crni orah i breskva važne su kulture koje se proizvode u SAD-u što ih čini dostupnima istraživačima. 

Prema uknow.uky.edu, projekt ima potencijal da uvelike poboljša ekonomsku održivost regionalnih bioenergetskih sustava i stvori dodatni prihod za američke proizvođače i prerađivače voća. 


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda i tehnologija Lignin Breskva Orah Baterija Mobitel Električni automobil


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]