• Poljoprivreda
  • 26.02.2009.

Možda bolje pričekati IPARD?

ODRŽAN SEMINAR O MOGUĆNOSTI DOBIVANJA NEPOVRATNIH SREDSTAVA EU-A ZA PREHRAMBENO-POLJOPRIVREDNI SEKTOR

  • 727
  • 36
  • 0

Svrha je pretpristupnih fondova omogućiti domaćim poljoprivrednicima da budu i ostanu konkurentni europskima, te da po konkurentnim cijenama mogu plasirati svoje proizvode, naglašeno je na još jednom od aktualnih seminara na kojima se predstavljaju mogućnosti dobivanja nepovratnih sredstva EU-a za prehrambeno-poljoprivredni sektor. Organizatori seminara, zagrebački Europski projekti i savjetovanja, brodski Centar za tehnološki razvoj i Hrvatska poštanska banka, u utorak su zainteresirane sudionike agrobiznisa upoznali s upravo raspisanim četvrtim krugom Sapard programa, kojim je osigurano 130 milijuna kuna.

- Iako se čini da Hrvatska dosad nije najbolje iskoristila sredstva europskih fondova, kada je u pitanju Sapard, u usporedbi s najbližim susjedima brojčano jesmo prijavili manje projekta, ali je njihova pojedinačna vrijednost mnogo veća - objasnio je Dragan Jelić iz brodskog Centra.

Kada je novi krug Saparda u pitanju, mogući problem su rokovi realizacije, jer se predviđa da investicija (bilo da je riječ o kupnji opreme ili gradnji objekta) mora biti završena do 1. listopada ove godine. To je relativno kratko vrijeme, pa bi možda bilo bolje pričekati raspisivanje Iparda, koji se očekuje tijekom ljeta, a koji će sadržavati proširene mogućnosti, čulo se tijekom savjetovanja. Mr. Jasna Marić Krajačić iz EU direkcije Hrvatske poštanske banke, podsjetila je da se više od 45 posto EU proračuna odnosi na poljoprivredu, što je znak da je za Stari kontinet poljoprivredna proizvodnje jako važna te da nema razloga da od nje bježi i Hrvatska. HPB, kao najveća banka u domaćem vlasništvu, ima posebnu agroponudu, predstavljenu ovom prilikom, uz napomenu da je njezin središnji ured upravo u Osijeku.

D.Kuštro