Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 20.05.2022. 10:00

Moskva traži ublažavanje sankcija

Obje strane iz svoje perspektive ulaze u pregovore. Što bi to značilo za svjetsko tržište?

Foto: Depositphoto/Igor Strukov
  • 381
  • 47
  • 0

Nakon apela UN-a da se otvore ukrajinske luke na Crnom moru, Moskva je objavila da će sankcije Rusiji morati biti revidirane, navodi Reuters.

Ukrajina je najveći svjetski proizvođač žitarica, a većina robe se izvozila preko crnomorskih luka. Njene željeznice nemaju kapacitet za prijevoz velikih količina. Isti slučaj je i s malim lukama na Dunavu u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Šef UN-a: Pet je koraka za sprječavanje ogromne gladi - Svjetska banka nudi 30 mlrd dolara

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley je apelirao na ruskog predsjednika Vladimira Putina da otvori luke i osigura siguran prolazak brodovima. WFP inače osigurava hranu za oko 125 milijuna ljudi i kupuje 50 posto žitarica iz Ukrajine.

Sigurno je da će Rusija nastojati ublažiti sankcije koje su nametnute od strane SAD-a i EU, a koje ometaju normalnu slobodnu trgovinu, uključujući prehrambene proizvode, pšenicu, gnojiva i druge proizvode.

Od početka rata izvoz žitarica je smanjen za pola u odnosu na prošlu godinu. Rusija i Ukrajina su zajedno činile skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, a sama Ukrajina je veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja. S druge strane Rusija i Bjelorusija čine više od 40 posto globalnog izvoza biljnih gnojiva, posebno potaše.

Pregovori traju, a svaka strana ima svoje zahtjeve.


Tagovi

Rusija Ujedinjene nacije Izvoz žitarica Pregovori David Beasley Izvoz gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]