Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Moralić odustao od Hepoka

Osim Kutjeva iz privatizacije Hepoka povukla se i kompanija Boreas iz Kreševa, u vlasništvu braće Stanić

  • 1.472
  • 71
  • 0

Za prodaju 67 posto državnog kapitala tvrtke "Hepok“ Mostar, stigla je samo jedna ponuda i to ortačke grupe "Amko komerc“ d.o.o Sarajevo i A.D. "Vino župa“ Aleksandrovac.

Ponuda te grupe je formalnopravno ispravna, a Komisija nastavlja rad na analizi dokumentacije koja je dostavljena po javnom pozivu, navodi se u priopćenju Agencije za privatizaciju u FBiH.
Kompanija za proizvodnju i trgovinu prehrambenih proizvoda «Kutjevo» odlučila je „odustati od daljnjih radnji u vezi s privatizacijom mostarskog «Hepoka»“.Kako je priopćeno iz te hrvatske tvrtke razlog odustajanja su neriješeni imovinsko-pravni odnosi u poduzeću «Hepok» i nejasnoće oko raspoloživih površina za vinograde.

Osim Kutjeva iz privatizacije Hepoka povukla se i kompanija Boreas iz Kreševa, u vlasništvu braće Stanić, koja je o tome i službeno obavijestila Agenciju za privatizaciju F BiH. Podsjetimo, Federalna Agencija za privatizaciju 8. srpnja objavila je javni natječaj za prodaju 67 posto državnog kapitala u «Hepoku», nominalne vrijednosti 2,72 milijuna KM.

Rok za dostavu ponuda istekao je u ponedjeljak u 16 sati. Premda se najavljivalo kako je veliki broj tvrtki zainteresiran za kupnju većinskog udjela u mostarskoj kompaniji, do isteka roka Agencija za privatizaciju zaprimila je samo jednu ponudu.

U vlasništvu tvrtke Hepok, sa sjedištem u istočnom Mostaru, nalaze se vinarija, destilerija i pogon za preradu voća, koji se ne koristi. Za njihovo stavljanje u funkciju potrebna su znatna ulaganja. Hepok raspolaže pravom korištenja 900 tisuća hektara zemljišta, pri čemu je u podzakup izdano oko 300 hektara, dok su dijelovi nekih plantaža nezakonito uzurpirani. Pravo korištenja ovoga zemljišta prenijet će se na novog vlasnika Hepoka, ali on neće biti vlasnik spomenutog zemljišta.

Ova činjenica odvratila je Moralića, ali i braću Stanić od natjecanja za kupnju Hepoka. Zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Hamdija Kulović kaže da sve i da Hepok ima zemljište u svom vlasništvu, ono ne bi bilo predmet privatizacije, jer to ne dozvoljava zakonska regulativa.
Osim Kutjeva, tvrtke Boreas i Amko komerca sudjelovanje u privatizaciji Hepoka najavila je i tvrtka Lijanovići iz Širokog Brijega, poduzeća Čule i Jafa komerc, te Vinoplod iz Šibenika, no svi su odustali