• Moljci oprašivači
  • 25.05.2020. 07:30

Moljci imaju veliku ulogu u oprašivanju biljaka

Nova istraživanja pokazuju da moljci imaju ulogu noćnog oprašivanja i to većeg broja biljnih vrsta od pčela.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 111
  • 23
  • 0

Tijekom proteklog desetljeća zabrinutost javnosti zbog uloge oprašivača usredotočena je na pčele. Smanjivanje njihovog broja uzrokovano klimatskim promjenama kao i širokom uporabom pesticida pomoglo je u podizanju svijesti o okolišu te bitnoj ulozi koju pčele imaju.

S druge strane, moljci nisu izazvali slične simpatije, a provedena studija otkriva njihovu važnu ulogu u noćom oprašivanju. "Postoji velika zabluda da svi moljci uništavaju odjeću, ali to nije tako", rekao je za BBC dr. Richard Walton sa Sveučilišta College London (UCL) koji je ujedno i vodeći autor nove studije.

Posjećuju veći broj biljnih vrsta od ostalih oprašivača

Kako bi otkrili koliko važnu ulogu u oprašivanju imaju moljci, dr. Walton i njegove kolege pratili su njihovu aktivnost oko ribnjaka u poljoprivrednim područjima Norfolka u SAD-u.

Otkrili su da 45% moljaca koje su testirali proizvode pelud koji potiče od 47 različitih biljnih vrsta, uključujuči nekoliko onih koje su leptiri i pčele rijetko posjećivali.

Znanstvenici su također otkrili da su bumbari i medonosne pčele od presudnog značaja, ali imaju tendenciju ciljanja najplodnijih izvora nektara i polena. No, moljci ne biraju.

Obilježavamo Svjetski dan pčela, jednih od najvažnijih živih bića na Zemlji

"Prema onome što vidimo u provedenoj studiji, moljci ne posjećuju samo malu skupinu cvijeća, već obilaze sve vrste kojima mogu pristupiti. To su obično vrste koje imaju otvoren cvat, a mogu pristupiti i biljakma iz porodice mahunarki jer je njihov cvijet nešto drugačiji", rekao je dr. Walton.

Dlačice na tijelu pomažu im sakupiti pelud

Prethodne studije o moljcima uglavnom su bile usredotočene na njihovu sposobnost prenošenja peludi kroz rilo. Međutim, ovo istraživanje uzelo je u obzir cvjetni prah sakupljen na njihovom izrazito dlakavom tijelu.

Istraživači vjeruju da njihova studija pokazuje da moljci nadopunjuju rad dnevnih oprašivača i pomažu u održavanju raznolike i obilne biljne populacije. Oni služe kao potpora za bioraznolikost, koja zauzvrat djeluje na prinose usjeva.

Dobili smo šamarčinu kao odgojnu mjeru. E sad razmišljaj, čovječe, o biološkoj raznolikosti!

Vitalna uloga moljaca nalazi se pod sve većom prijetnjom jer je od 1970-ih godina njihova brojnost smanjena. To je uglavnom zbog promjena u korištenju zemljišta i sve veće upotrebe pesticida.

"Ovo ima loš učinak za ptice koje se hrane moljcima, poput kukavice. Njihovo smanjenje je u neku ruku povezano s reduciranom brojnosti moljaca", rekao je dr. Walton. Slično je i sa šišmišima.

Trabamo čuvati oprašivače 

I moljci će poput pčela zahtijevati manju uporabu pesticida i poticanje šire raznolikosti biljaka u krajoliku. A važno je i da se percepcija i uloga ovih neuglednih kukaca u svijetu promijeni.

Napravite hotel za divlje, solitarne pčele

"Nešto što nije vidljivo, često nam ne pada na pamet", rekao je dr. Walton ističući kako danju vidimo pčele kako posjećuju i oprašuju cvijeće, ali da ne trebamo izostaviti ni ono oku nevidljivo.

 "Mislim da je ključno povećati brojnost moljaca kako bi se ljudima u cjelini pomoglo da vide važnu ulogu koju igraju u ekologiji.", zaključio je dr. Walton.


Tagovi

Moljci Oprašivači Oprašivanje biljaka Nova studija Richard Walton Istraživanje Bioraznolikost


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

‪Predstavljanje nacrta Strategije poljoprivrede do 2030 u Osijeku