Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moljci oprašivači
  • 25.05.2020. 07:30

Moljci imaju veliku ulogu u oprašivanju biljaka

Nova istraživanja pokazuju da moljci imaju ulogu noćnog oprašivanja i to većeg broja biljnih vrsta od pčela.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 226
  • 25
  • 0

Tijekom proteklog desetljeća zabrinutost javnosti zbog uloge oprašivača usredotočena je na pčele. Smanjivanje njihovog broja uzrokovano klimatskim promjenama kao i širokom uporabom pesticida pomoglo je u podizanju svijesti o okolišu te bitnoj ulozi koju pčele imaju.

S druge strane, moljci nisu izazvali slične simpatije, a provedena studija otkriva njihovu važnu ulogu u noćom oprašivanju. "Postoji velika zabluda da svi moljci uništavaju odjeću, ali to nije tako", rekao je za BBC dr. Richard Walton sa Sveučilišta College London (UCL) koji je ujedno i vodeći autor nove studije.

Posjećuju veći broj biljnih vrsta od ostalih oprašivača

Kako bi otkrili koliko važnu ulogu u oprašivanju imaju moljci, dr. Walton i njegove kolege pratili su njihovu aktivnost oko ribnjaka u poljoprivrednim područjima Norfolka u SAD-u.

Otkrili su da 45% moljaca koje su testirali proizvode pelud koji potiče od 47 različitih biljnih vrsta, uključujuči nekoliko onih koje su leptiri i pčele rijetko posjećivali.

Znanstvenici su također otkrili da su bumbari i medonosne pčele od presudnog značaja, ali imaju tendenciju ciljanja najplodnijih izvora nektara i polena. No, moljci ne biraju.

Obilježavamo Svjetski dan pčela, jednih od najvažnijih živih bića na Zemlji

"Prema onome što vidimo u provedenoj studiji, moljci ne posjećuju samo malu skupinu cvijeća, već obilaze sve vrste kojima mogu pristupiti. To su obično vrste koje imaju otvoren cvat, a mogu pristupiti i biljakma iz porodice mahunarki jer je njihov cvijet nešto drugačiji", rekao je dr. Walton.

Dlačice na tijelu pomažu im sakupiti pelud

Prethodne studije o moljcima uglavnom su bile usredotočene na njihovu sposobnost prenošenja peludi kroz rilo. Međutim, ovo istraživanje uzelo je u obzir cvjetni prah sakupljen na njihovom izrazito dlakavom tijelu.

Istraživači vjeruju da njihova studija pokazuje da moljci nadopunjuju rad dnevnih oprašivača i pomažu u održavanju raznolike i obilne biljne populacije. Oni služe kao potpora za bioraznolikost, koja zauzvrat djeluje na prinose usjeva.

Dobili smo šamarčinu kao odgojnu mjeru. E sad razmišljaj, čovječe, o biološkoj raznolikosti!

Vitalna uloga moljaca nalazi se pod sve većom prijetnjom jer je od 1970-ih godina njihova brojnost smanjena. To je uglavnom zbog promjena u korištenju zemljišta i sve veće upotrebe pesticida.

"Ovo ima loš učinak za ptice koje se hrane moljcima, poput kukavice. Njihovo smanjenje je u neku ruku povezano s reduciranom brojnosti moljaca", rekao je dr. Walton. Slično je i sa šišmišima.

Trabamo čuvati oprašivače 

I moljci će poput pčela zahtijevati manju uporabu pesticida i poticanje šire raznolikosti biljaka u krajoliku. A važno je i da se percepcija i uloga ovih neuglednih kukaca u svijetu promijeni.

Napravite hotel za divlje, solitarne pčele

"Nešto što nije vidljivo, često nam ne pada na pamet", rekao je dr. Walton ističući kako danju vidimo pčele kako posjećuju i oprašuju cvijeće, ali da ne trebamo izostaviti ni ono oku nevidljivo.

 "Mislim da je ključno povećati brojnost moljaca kako bi se ljudima u cjelini pomoglo da vide važnu ulogu koju igraju u ekologiji.", zaključio je dr. Walton.


Tagovi

Moljci Oprašivači Oprašivanje biljaka Nova studija Richard Walton Istraživanje Bioraznolikost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.