Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 20.06.2013.

Mogućnost stavljanja u promet živih svinja na EU tržište

Izvoz svinja

  • 408
  • 22
  • 0

U Bruxellesu je, na zasjedanju Stalnog odbora za lanac prehrane i zdravlje životinja, jednoglasno usvojen prijedlog prema kojem će Hrvatskoj, od 01. srpnja tekuće godine, biti omogućen izvoz živih svinja na zajedničko EU tržište. Odluka će biti potvrđena danom pristupa RH Europskoj uniji, te odmah potom i stupiti na snagu.

Usvajanje ovog prijedloga konačan je rezultat sustavne provedbe opsežnih mjera koje Ministarstvo poljoprivrede tijekom niza godina provodi u sklopu programa kontrole i suzbijanja klasične svinjske kuge na području RH, na populaciji domaćih i divljih svinja. Sukladno EU standardima, od 2005. godine zabranjeno je cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge, a posljednji slučajevi pojave bolesti, kako u domaćih tako i u divljih svinja, zabilježeni su još početkom 2008. godine. Rezultati programa predočeni Europskoj komisiji nedvojbeno su potvrdili da je bolest posljednjih godina na području RH pod punom kontrolom.

Određen rizik od ponovne pojave bolesti, prvenstveno u populaciji divljih svinja, i dalje postoji u dijelu pograničnog prostora prema Bosni i Hercegovini te Srbiji, uslijed mogućnosti međusobnog kontakta divljih životinja u lovištima na tom području. Iz tog razloga, za mogućnost izvoza domaćih svinja podrijetlom iz Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, bit će propisani dodatni uvjeti prije stavljanja u promet (dodatna testiranja), dok će s područja ostalih županija izvoz živih svinja biti omogućen bez ikakvih ograničenja.

Nakon dobivanja dozvole svježeg svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa, krajem prošle godine, potvrdom ove Odluke uklonjena je i posljednja prepreka pred domaćim proizvođačima po pitanju ulaska na zajedničko EU tržište.

Ministarstvo poljoprivrede nastavit će s provedbom programa nadzora i kontrole klasične svinjske kuge, s naglaskom na kontroli populacije divljih svinja u pograničnim lovištima te razvojem suradnje s veterinarskim službama Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i nastavkom odlične suradnje s lovačkim organizacijama s područja RH.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tržište Izvoz Svinje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]