Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavlje u Rumunjskoj
  • 11.08.2022. 18:00

Moćni kombajn srušio Guinnessov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu.

Foto: Facebook/AgroConcept
  • 22.169
  • 1.425
  • 0

Kombajn CR8.90 Revelation postavio je novi rekord žetve pšenice kada je za osam sati požnjeo 403,64 t. Uspjeh je akreditirala i Guinnessova knjiga rekorda.

Sve se odigralo 4. srpnja u Rumunjskoj, u Šindrilici. Maksimalna količina po satu žetve je 57,5 t. Rekordni pokušaj postavili su tamošnji uvoznici New Hollanda koji su kombajn spojili s MacDon FD140 hederom. Cilj im je bio pokazati performanse idealnog kombajna za uvjete u ovoj zemlji, kao i njegove kapacitete i tehničke osobine.

Poboljšane performanse

Kombajn s Twin Rotor tehnologijom je opremljen s hederom širine 12,2 m MacDon Draper FD140. Pokretao ga je motor FPT Cursor od 544 KS. Potrošnja goriva je iznosila 1,91 l/t.

Standardno opremljen kombajn s ovim motorom ima maloprodajnu cijenu od 500.000 eura.

Za transport su korištena dva traktora New Holland T8.410 i T7.315 HD, dvije prikolice za pretovar sa kapaciteta 30 m³ i tri kamiona velikog kapaciteta.

Kombajnom su upravljala ukupno četiri vozača, a smjenjivali su se svaka dva sata tijekom žetve koja je počela u 10:07h i završila u 18:07h.

Pet svjedoka

Ovaj pothvat proveden je u nazočnosti pet svjedoka koji su nadgledali žetvu u dvije smjene, uključujući dr. Ovidiua Rantu, profesora inženjerstva, kao neovisnog promatrača. Naravno, sve se odvijalo u prisutnosti službene sutkinje Guinnessovih svjetskih rekorda, Seyde Subasi-Gemici.

Vrijedni tim nisu omele ni temperature koje su tog dana dosegnule 40 stupnjeva Celzijevih. Požnjevena pšenica, koja je inače glavna namirnica u Rumunjskoj, jer se kruh poslužuje uz većinu obroka, uskladištena je u trgovini odakle će u prodaju.

U videu pogledajte kako je izgledala žetva, ali i slavlje koje je uslijedilo:  


Tagovi

Guinnessov rekord Kombajn New Holland Žetva pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/