Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carina
  • 27.06.2013.

Mljekari iz BiH najavljuju blokadu carinskih terminala

Proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH najavili su blokadu carinskih terminala u slučaju da se uskoro ne riješi spor oko izvoza u Hrvatsku i zemlje EU nakon 1. srpnja budući da vlasti BiH nisu ispunile uvjete za izvoz ovih prozvoda u EU

Foto: RGBStock.com
  • 314
  • 15
  • 0

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba potvrdio je da se u Hrvatskoj neće moći izvoziti mlijeko i mliječni proizvodi od 1. srpnja jer BiH nije uspostavila puni sustav nadzora proizvodnje mlijeka.

"Mi nismo na europskim popisima, tako da naši proizvođači neće moći izvoziti dok ne budemo na tim popisima i na tome radimo. Nezahvalno je prognozirati kada bi ovo pitanje moglo biti riješeno, jer zavisi i od toga kada će europska inspekcija doći ovdje", rekao je Kalaba za "Glas Srpske".

Objasnio je da je Europska komisija dopustila da se proizvodi iz BiH koji se izvezu do 1. srpnja u Hrvatsku mogu prodavati do 1. srpnja iduće godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je da će blokirati carinske terminale ukoliko se u roku od 30 dana ne bude riješio ovaj problem te se ugrozi proizvodnja mlijeka u BiH.

"Onog trenutka kada u skladištima bude ostao višak mlijeka mi ćemo zatvoriti terminale i to su im najavili i proizvođači iz Republike Srpske i iz Federacije BiH", naglasio je Usorac.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istaknuo je da problemi s Hrvatskom mogu donijeti gubitak, ali i dobit za domaće proizvođače.

"Ako u nekom dužem razdoblju ne budemo mogli izvoziti te proizvode u Hrvatsku izgubit ćemo 200 milijuna maraka (oko 100 milijuna eura). S druge strane, tu se otvara i prigoda za naše proizvođače na domaćem tržištu s obzirom na to da će proizvodi iz Hrvatske sigurno poskupjeti za 20 posto", rekao je Bojić.

Vijeće ministara BiH usvojio je u srijedu informaciju Uprave za europske integracije (DEI) o tijeku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske u EU od 1. srpnja čime prestaje primjena CEFTA sporazuma prema Hrvatskoj.

Foto: RGBStock.com


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Carina Blokada BiH EU propisi Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer