Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.01.2009.

Mljekari bez novca šest mjeseci

PROSVJEDOVALI KOOPERANTI MLJEKARE STARO PETROVO SELO

  • 532
  • 25
  • 0

STARO PETROVO SELO - Bez uspjeha završili su pregovori predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Mljekare Staro Petrovo Selo o isplati duga za predano mlijeko. Seljaci od Mljekare potražuju oko 3,5 milijuna kuna, a posljednja je isplata bila za mlijeko predano u svibnju. Razgovorima s upravom Mljekare razočaran je Jozo Tadić, otac četvero djece, kojem je novac od prodaje mlijeka glavni prihod. Zbog nemogućnosti plaćanja režija, obitelji Tadić već je isključen telefon.
- Nemaš ni slobodnog dana, ni Božića, a na kraju ne možeš dobiti teško zarađeno. Ne znam koliko točno trebam dobiti, a nije ni važno jer meni je važna svaka kuna u kući. Imam malu mirovinu, i sve to uložim u zemlju i krave, kaže Ljubica Filipović koja je sa 82 godine bila najstarija među sedamdesetak nezadovoljnika okupljenih jučer ispred zgrade Mljekare.
Petnaestak tisuća kuna od Mljekare potražuje Marija Vukelić iz Pričca. "Predajemo mlijeko od dvije krave i ovo je za nas veliki novac", kaže Marija. Premda u staji ima dvadeset krava, s jednakom gorčinom o problemu govori i Vinko Tolić: "Mjesečno predamo između pet i šest tisuća litara mlijeka. Dug za šest mjeseci popeo se na 80 do 90 tisuća kuna. Situaciju spašava isplata poticaja. Treba platiti veterinara, struju, telefon... Nitko ne pita imamo li".

Stav predsjednika uprave Mljekare Krune Kolića jučer nismo mogli dobiti unatoč činjenici da je Kolića i novinare dijelilo samo desetak metara udaljenosti. Obitelj Kolić Mljekaru je preuzela prošle godine od Tome Grgića. Neslužbeno se govori kako Mljekara bankama i državi duguje dvadesetak milijuna kuna.

Zabrinutost s kooperantima dijeli i Željko Kočijašević, načelnik općine Staro Petrovo Selo. "Ne možete stajati prekriženih ruku, velike smo napore uložili prije nekoliko godina kada je Mljekara bila u stečaju. Uz kooperante tu je i 60 zaposlenih koji ovdje osiguravaju svoju egzistenciju. Sjetva se bliži, a nitko od ovih ljudi ne drži kravu kao kućnog ljubimca, već od njene proizvodnje živi", kaže Kočijašević. Seljaci su za spor s Mljekarom angažirali i odvjetnika koji u slučaju izostanka dogovora u roku sedam dana najavljuje podizanje tužbe.

M.Vrkljan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće u Dumovcu!