Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.03.2009.

Mlijeko, sir i maslac jeftiniji do 30 posto

I trgovci će morati srušiti svoje cijene zbog pada prometa u trgovinama i jeftinijih proizvoda u susjednim zemljama

  • 1.012
  • 49
  • 0

Ono što nije uspjelo Sanaderovoj Vladi i Povjerenstvu za praćenje cijena, uspjelo je recesiji i padu kupovne moći. Pod pritiskom manje kupovne moći, gomilanja zaliha mljekara, ali i golema pritiska uvoznih proizvoda iz EU gdje je cijena mlijeka i 50 posto niža nego što je bila 2007. godine, domaće mljekare počele su drastično rušiti cijene svojih proizvoda.

Povećan uvoz mlijeka

Mljekare su najviše snizile cijene sira jer on spada u kategoriju “luksuznijeg” proizvoda pa tako sada, primjerice, Dukatov sir Podravec stoji 49,99 kuna. Donedavno su građani za kilogram tog sira trebali izdvojiti čak 68,49 kuna. Najveće domaće mljekare nedavno su obznanile da su prisiljene snižavati cijene jer su počele gomilati zalihe zbog prevelikog uvoza i cjenovne nekonkurentnosti domaćih proizvoda prouzročenih visokom otkupnom cijenom mlijeka. Samo je lani uvoz konzumnog mlijeka povećan 63 posto u odnosu na prethodnu godinu, a mliječnih prerađevina 49 posto.

Dukat je niže cijene mlijeka već počeo primjenjivati, a cijene njihova asortimana snižene su od 3,3 posto za, primjerice, BioAktiv do gotovo 29 posto za maslac. Cijena maslaca sada je niža čak četiri kune.

I u drugoj po veličini mljekari, Vindiji, potvrdili su da su ovih dana i oni krenuli s rušenjem cijena. Kako Vindija cijene dogovara sa svakim pojedinim trgovačkim lancem, nisu nam mogli dati stare i nove cijene svojih proizvoda, ali su rekli da su u prosjeku cijene njihovih proizvoda snižene od 20 do 30 posto. Fermentirani proizvodi te polutrajni i trajni sirevi sniženi su i do 30 posto, a manja su sniženja vezana uz mlijeko.

Marže se moraju sniziti

U tvrtki Meggle Hrvatska također su se odlučili za niže cijene. Njihove su cijene snižene u prosjeku od šest do gotovo devet posto.

Pojedine manje mljekare ovih su se dana odmah potužile nadležnome ministarstvu na “dumpinške” cijene vodećih mljekara, no državni tajnik Krešimir Kuterovac smatra da nije riječ o ratu mljekara cijenama, nego o činjenici da mljekare ne smije dugo na zalihama imati gotove proizvode. Zbog toga su se odlučile na “ispuhavanje” cijena.

- Na taj trend utječe i dogovor o formiranju otkupne cijene mlijeka prema cijeni koja je u EU25 - rekao je Kuterovac.

Najava nižih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda mogla bi biti uvertira za pojeftinjenje ostalih osnovnih životnih namirnica. Stručnjaci procjenjuju da će trgovački lanci kojima pada promet biti prisiljeni rušiti marže koje su ionako prevelike. Trgovce je na rušenje marži pozvao i premijer Sanader. Poručio im je da marže, koje su sada od 30 do 50 posto, snize na razinu od 10 do 15 posto.

- Drugi problem je što građani sve više odlaze u kupnju u susjedne zemlje gdje je hrana ipak jeftinija zbog niže cijene rada i manjeg PDV-a - rekla je direktorica Sektora trgovine u HGK, Milica Rakuša-Martulaš.

Autor: Miroslav Kuskunović


Izvori

Jutarnji list