Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.02.2009.

Mlijeko (ni)je preskupo

U nekoliko posljednjih godina broj komercijalnih proizvođača mlijeka, kojih je prije 10 godina bilo više od 35.000, smanjio se na njih oko 27.000

  • 884
  • 42
  • 0

U Hrvatskoj je otkupna cijena mlijeka EU kvalitete i više od 20 posto skuplja od otkupne cijene mlijeka koju prerađivači plaćaju farmerima u zemljama EU i regije. Posljedice tako nerealno visoke otkupne cijene mliječne sirovine u Hrvatskoj su višestruke - proizvođači i prerađivači mlijeka izloženi su uvozu jeftinijeg mlijeka i mliječnih proizvoda, upozorili su ovih dana iz udruženja Croatiastočar.

Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kazao nam je da se hrvatska mliječna industrija prije ulaska u EU mora restrukturirati, jer je prisutan trend velikog osipanja malih proizvođača mlijeka koji više ne predaju mlijeko u otkup.
Podsjetimo, samo u nekoliko posljednjih godina broj komercijalnih proizvođača mlijeka, kojih je prije 10 godina bilo više od 35.000, smanjio se za nekoliko tisuća, te je sada njih samo oko 27.000 na tržištu.

Samo u 2008. godini uvoz konzumnog mlijeka porastao je na više od 30 milijuna litara, što je za čak 60 posto više nego godinu ranije, kad je gotovo dosegnuta razina samodostatnosti u proizvodnji sirovog mlijeka. Svih proizvoda od mlijeka uvezeno je 30 posto više u 2008. godini u odnosu na godinu ranije. U 2007. godini u Hrvatskoj je otkupljeno 653,8 milijuna litara mlijeka, s prosječnom cijenom od 31,59 eura za 100 litara. U 2008. otkupljeno je 636,6 milijuna litara mlijeka s prosječnom cijenom od 38,83 eura. U zemljama EU-a 25 prosječna otkupna cijena mlijeka u 2008. godini iznosi 35,46 eura za 100 litara, dok u zemljama EU-a 10 iznosi 32,89 eura.
Proizvodnja i otkup mlijeka u Hrvatskoj u 2008. godini bilježi pad od 2,7 posto u odnosu na 2007. godinu, dok prosječna otkupna cijena bilježi rast od 22,9 posto, odnosno 7,27 eura za 100 litara.
U Croatiastočaru upozoravaju da otkupna cijena mlijeka značajno raste u drugom dijelu 2008. godine kada Vlada donosi Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka. Uredbom se, naime, uz zadržavanje povećanih tvorničkih premija s kraja 2007. godine, fiksno povećava otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka za 22,9 posto, bez mogućnosti korekcija otkupne cijene prema tržišnim cijenama u zemljama EU-a i regije. Uredba predstavlja preporuku Vlade prerađivačima mlijeka i prema tome nije obvezujuća, ali svi prerađivači mlijeka u Hrvatskoj počinju s njenom primjenom te od 1. kolovoza 2008. obračunavaju otkupljeno mlijeko prema novodefiniranoj ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka (40,17 eura/100 litara mlijeka EU kvalitete).
»Usporedimo li cijenu svježeg sirovog mlijeka iz siječnja 2007. s cijenom svježeg sirovog mlijeka u siječnju 2009., cijena svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj raste za 27 posto«, kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

U 2008. u Hrvatsku je uvezeno 66.339 tona mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Ekvivalent tog uvoza u svježem sirovom mlijeku iznosi između 190 do 230 milijuna litara svježeg sirovog mlijeka, iz čega proizlazi da se 50 posto količine mlijeka otkupljene u Hrvatskoj uvozi u obliku gotovih mliječnih proizvoda, od kojih najviše konzumnog mlijeka.

No, dok mljekare, udružene u Croatiastočar, traže niže otkupne cijene mlijeka, drastično se smanjuje broj tržišnih proizvođača mlijeka. Oni tvrde da će radije prodati krave nego prodavati mlijeko po nižoj cijeni. Uz to, napominju da se nitko nije bunio dok su proizvodili mlijeko s gubicima.

»Europska komisija je nedavno uvela izvozne subvencije za konzumno mlijeko i mliječne proizvode, što dodatno smanjuje konkurentnost domaće mliječne industrije«, zaključuje Bobetić.

Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]