Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 6
  • 25.08.2015. 14:00

Mladi farmeri će konkurirati za 50 tisuća eura

Slijedećega mjeseca očekuje se raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1 namijenjenu mladim poljoprivrednicima. Uvjeta je puno, pa pogledajte možete li konkurirati za 50 tisuća eura.

  • 2.245
  • 434
  • 0

Natječaj za podmjeru 6.1 Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja, najvjerojatnije će biti raspisan u rujnu.

Mjera je to kojom se pruža 100% bespovratna potpora mladim poljoprivrednicima, u iznosu od 50.000 eura koji će biti isplaćen u tri rate. Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Tko se smatra mladim poljoprivrednikom?

Na natječaj će se moći javiti osobe u dobi između 18 i 40 godina. Potencijalni korisnici ove potpore, u trenutku podnošenja zahtjeva, mogu biti registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva, no ukoliko nisu, uz zahtjev moraju priložiti pisani dokaz, primjerice ugovor ili drugi pravovaljani dokument, u kojemu su navedeni način, uvjeti i rok preuzimanja poljoprivrednog gospodarstva između trenutnog nositelja i korisnika.

Također podnositelj zahtjeva ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu. Poljoprivredno gospodarstvo za koje se traži potpora, mora pripadati skupini ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura.

Preostali uvjeti za bespovratnih 50 tisuća eura

Podnositelji zahtjeva moraju imati izrađen poslovni plan s definiranim ciljevima koji se odnose na modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja ili povećanje proizvodnog kapaciteta. Također moraju moraju imati odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i to:

  • diplomski ili preddiplomski studij iz agronomskog ili veterinarskog smjera,
  • završenu srednju školu iz područja poljoprivrede i veterine ili
  • radno iskustvo iz poljoprivrede ili veterine u trajanju od najmanje dvije godine i dokaz o stručnom usavršavanju i osposobljavanju.

Potpora se može zatražiti za slijedeće aktivnosti:

  • kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
  • kupnju, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda, osim proizvoda ribarstva,
  • kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
  • kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
  • podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
  • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
  • građenje ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
  • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda,
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Kako izraditi poslovni plan?

Ministarstvo poljoprivrede će, prije raspisivanja natječaja za podmjeru 6.1. organizirati edukacije na kojima će mladi poljoprivrednici moći naučiti kako izraditi poslovne planove, nužne za prijavu na natječaj.

Edukacije će se provoditi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, prema slijedećem rasporedu:

MJESTO DATUM LOKACIJA TRAJANJE
ZAGREB 08.09.2015. (utorak) Otvoreno učilište Algebra, Maksimirska 58a 9-16
OSIJEK 22.09.2015.(utorak) Otvoreno učilište Algebra,
Adama Reisnerova 74
9-16
SPLIT 18.09.2015. (petak) Otvoreno učilište Algebra,
Put Brodarice 6
9-16
RIJEKA 17.09.2015. (četvrtak) Otvoreno učilište Algebra
Korzo 24 a
9-16


Svi zainteresirani potencijalni korisnici ove podmjere, koji žele sudjelovati na edukacijama, svoju prijavu trebaju poslati na email: edukacijaprr@mps.hr s naznakom grada u kojem je žele odslušati.

Uz prijavu treba poslati i:

  • Potvrdu o veličini gospodarstva (izdaje je Savjetodavna služba),
  • Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te
  • Presliku osobne iskaznice.

Prijavni obrazac za sudjelovanje u edukaciji možete preuzeti ispod teksta, gdje možete pročitati i kompletan pravilnik vezan uz natječaj za ovu podmjeru.


Dokumenti


Tagovi

Podmjera 6.1 Natječaj Mladi poljoprivrednici Program ruralnog razvoja Bespovratna sredstva Zahtjev za potporu Ekonomska veličina Poslovni plan Ministarstvo poljoprivrede Edukacije Zagreb Split Rijeka Osijek Potvrda o veličini gospodarstva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]