Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raspolaganje zemljištem
  • 18.04.2017. 11:30

Mladi će prije dobiti na lotu nego zemljište u zakup?

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je trenutno u proceduri javnog savjetovanja ne ide na ruku mladim poljoprivrednicima.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 13.517
  • 1.099
  • 0

Na stranicama e-Savjetovanje od 14. travnja 2017. objavljeno je javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje traje do 14. svibnja 2017.

Već duže vrijeme priča se o lošem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a ministar Tolušić okupio je Povjerenstvo za izradu novoga Zakona o zemljištu koje broji 52 člana te je najavio novi Zakon koji će zadovoljiti sve poljoprivrednike.

Mladi poljoprivrednici nisu zadovoljni prijedlogom Zakona o zemljištu

"U tako velikom povjerenstvu nismo sigurni je li bilo mladih poljoprivrednika, jer da su oni imali svoga predstavnika vjerujemo kako bi se on izborio za puno bolji položaj nego što je to u prijedlogu zakona", kažu nam mladi poljoprivrednici koji su iščitavanjem prijedloga Zakona naišli na nedoumice. Gdje su oni u toj priči, pitaju se.

"I dok je realnost takva da imamo najstarije nositelje poljoprivrednih gospodarstava u Europi (prosjek 60 godina), i dalje ne činimo ništa kako bi to promijenili", stižu komentari s terena.

Pravo prvenstva na zakup

Analizirajući prijedlog zakona zastali su tako na članku 36. u kojemu stoji sedam kriterija. "Ono što nam je odmah upalo u oko je pozicija mladih poljoprivrednika koji se nalaze na petom mjestu od sedam kriterija."

Naime, u članku 36. prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu piše: "pravo prvenstva na javnom natječaju za zakup imaju fizičke i pravne osobe koje su sudjelovale u natječaju sljedećim redosljedom:

  1. Dosadašnji posjednik ako je u mirnom posjedu na temelju ugovora koji su istekli, a sklopljeni su na temelju ranije provedenog javnog natječaja, na temelju ugovora o prioritetnoj koncesiji i na temelju ugovora o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na temelju mirnog posjeda koji ne može biti kraći od pet godina, sukladno zakonu kojim se propisuje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.
  2. Nositelj obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kao primarnom djelatnošću upisano u Upisnik poljiprivrednih gospodarstava najmanje 2 godine do objave javnog natječaja
  3. Fizičke ili pravne osobe koje imaju prebivalište ili sjedište ili proizvodni objekt u funkciji poljoprivredne proizvodnje na području jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba za koju se raspisuje javni natječaj, najmanje dvije godine do objave javnog natječaja.
  4. Sudionici javnog natječaja koji imaju u vlasništvu katastarsku česticu koja graniči s proizvodno-tehnološkom cjelinom koja je predmet javnog natječaja, ili su u posjedu iste temeljem ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sklopljenog temeljem provedenog javnog natječaja
  5. Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili vlasnik obrta koji je mlađi od 40 godina, upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava više od jedne godine do objave javnog natječaja."

Prednost imaju oni s ugovorom o mirnom posjedu

"Iz ovoga je vidljivo kako prednost kod dodjele državne zemlje imaju svi oni poljoprivrednici koji su dobili zemlju temeljem ugovora o mirnom posjedu i svi oni koji imaju potvrdu o privremenom raspolaganju.

Ukoliko na određenoj parceli nitko nema potvrdu o mirnom posjedi ili privremenom raspolaganju, a ispunjava stavak 2., nositelj obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kao primarnom djelatnošću upisano u Upisnik poljiprivrednih gospodarstava najmanje 2 godine do objave javnog natječaja dobiva zemlju.

Mladi mogu dobiti samo slobodnu zemlju s kojom nitko ne graniči

Ukoliko više poljoprivrednika ispunjava ovaj kriterij prelazi se na stavak 3. u kojem piše ukoliko fizičke ili pravne osobe koje imaju prebivalište ili sjedište ili proizvodni objekt u funkciji poljoprivredne proizvodnje na području jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Zagreba za koju se raspisuje javni natječaj, najmanje dvije godine do objave javnog natječaja, takve osobe odnosno firme dobivaju zemlju

Ako i kod stavka 3. više osoba zadovoljava kriterij prelazi se na stavak 4. gdje su u prednosti sudionici javnog natječaja koji imaju u vlasništvu katastarsku česticu koja graniči s proizvodno-tehnološkom cjelinom koja je predmet javnog natječaja ili su u posjedu iste temeljem ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sklopljenog temeljem provedenog javnog natječaja.

Lakše je dobiti sedmicu na lotu

Iz prva četiri stavka vidljivo je kako se mladi poljoprivrednik realno može javiti samo na onu "slobodnu" zemlju s kojom nitko ne graniči te smatramo da će lakše dobiti sedmicu na lotu nego državnu zemlju", kažu mladi poljoprivrednici koji nisu zadovoljni s prijedlogom Zakona.

"Ukoliko se kod kriterija dobivanja zemljišta mladi ne postave rame uz rame s mirnim posjedom i privremenim raspolaganjem, smatramo kako si mogu kupiti jednosmjernu kartu za Munchen, Dublin ili neki drugi grad jer za njih ovdje budućnosti nema."

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Zakon o zemljištu Savjetovanje Mladi poljoprivrednici


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."