Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji poljoprivrednici
  • 14.05.2016. 16:30

Mlada poljoprivrednica nagrađena stažem u EP!

Mlada i kreativna poljoprivrednica Iva Ćulumović osvojila je posebnu nagradu - jednomjesečno stažiranje u uredu hrvatske zastupnice Marijane Petir u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Foto: Visit Opatija/Facebook
  • 1.528
  • 168
  • 0

Na prošlogodišnjem natjecanju za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, kojega je organizirala zastupnica Marijana Petir kao ambasadorica projekta u organizaciji Europske pučke stranke za Hrvatsku, mlada i kreativna poljoprivrednica Iva Ćulumović osvojila je posebnu nagradu - jednomjesečno stažiranje u uredu hrvatske zastupnice Marijane Petir u Europskom parlamentu (EP) u Bruxellesu.

Na istom natječaju, zastupnica je osim Ive posebnom nagradom nagradila i Mateja Mlađenovića, a 10 najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika počastila putovanjem u Bruxelles na 3. Europski kongres mladih poljoprivrednika gdje su sponzori prepoznali upravo hrvatski projekt kao najbolji, nagradivši najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Veselića.

Iva priprema nove inovativne proizvode

Iva je mlada poduzetnica i poljoprivrednica s područja Veprinca koji se nalazi iznad Opatije, vlasnica OPG-a koji nosi njezino ime i prezime, a na kojem proizvodi proizvode pod brandom Ivy’s Sweet Lavander: LaValina džemove od svojeg voća, meda i lavande te Anđeo Gabrijel čokoladne praline i LaValina torte s domaćim džemovima, kao i praline s vinima te delicije od kamelije po kojima je poznat opatijski kraj, Sweet Love aromatične integralne kekse i kruščiće, aromatične sirupe kao što su Salvalina, Sherilina i Sambulina, a kaže kako ima i nove inovativne proizvode u pripremi.

Iva Ćulumović svoju posebnu nagradu ostvaruje upravo u ovim trenucima te je na svoje nagradno stažiranje u Bruxelles stigla početkom svibnja.

Zastupnica ju je na natjecanju za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika nagradila posebnom nagradom upravo zbog njezine kreativnosti koja se ogleda u stvaranju inovativnih proizvoda. Po struci magistrica ekonomije i vlasnica tvrtke specijalizirane za mjerenje intelektualnog kapitala, Iva kroz svoj OPG praktično pokazuje da se intelektualni potencijal može kapitalizirati kroz inovativne proizvode stvaranjem dodane vrijednosti čime se proizvodi lakše diferenciraju na tržištu i stječe se konkurentska prednost.

Veseli me i ispunjava rad u Europskom parlamentu jer sam zadužena za praćenje tema koje me interesiraju, a to su agrarna i prehrambena pitanja.

"Odlazim na zasjedanja odbora, razne rasprave i grupe na kojima vodim bilješke te sastavljam izvješća za Zastupnicu", pojašnjava Iva te dodaje: "Ovo iskustvo je za mene novo, ali vrlo inspirativno i ispunjava me novim spoznajama i znanjima. Kako sam po prirodi svestrana i puno me toga interesira nije mi teško istražiti nove tematike u čemu uživam te sam si u Parlamentu uzela i mnoge studije koje trenutno čitam kako bih se bolje upoznala s politikama vezanim za tematike koje me interesiraju".

U Europskom parlamentu radno vrijeme ne postoji, ali, kako kaže Iva, uz ovu dinamiku i raznolikost poslova ono izuzetno brzo prođe u ugodnoj atmosferi vrlo kolegijalnih i prijaznih kolega i kolegica.

Važno je jačati OPG-ove i autohtonu proizvodnju

Kao mlada poljoprivrednica i vlasnica OPG-a, Iva zna da je važno jačati OPG-ove i njihovu autohtonu proizvodnju. "Smatram da su njihovi proizvodi kvalitetniji i zdraviji jer mali proizvođači nisu skloni dodavanju aditiva, što je slučaj kod proizvoda velikih proizvođača, da su često bio i eko uzgojeni i proizvedeni te da bi mogli Hrvatsku brendirati prema inozemstvu, a opet suma takvih proizvoda na europskom nivou, može diferencirati Europu u odnosu na proizvode iz ostatka svijeta, jer upravo je ovo trenutak kada se traga za proizvodima koji bi izvukli Europu iz krize, a ja u tome vidim priliku za male OPG-ove", kaže Iva.

Iva smatra da bi se uz blažu regulativu prema malim proizvođačima, čime bi im se olakšao put prema tržištu u odnosu na velike i uz lakši pristup sredstvima financiranja preko EU fondova, moglo baš takve proizvode lakše približiti domaćim i inozemnim kupcima, a čime bi EU dobila novu dodanu vrijednost za bolju konkurentnost na svjetskom prehrambenom tržištu.

Foto: Visit Opatija/Facebook


Tagovi

Petir Europski parlament Stažiranje Putovanje Nagrada Iva Ćulumović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.