Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozonski omotač
  • 19.05.2018. 18:00

Misterij među znanstvenicima: Tko ispušta zabranjeni spoj koji uništava ozonski omotač?

Raste razina triklorofluorometana (CFC-11) u atmosferi koji je zabranjen prije više od 30 godina. Sumnja se na ilegalne emisije koje dolaze iz istočne Azije.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 2.206
  • 132
  • 0

Znanstvenici su otkrili neočekivani porast razine triklorofluorometana (CFC-11) u atmosferi, koji inače jako oštećuje ozonski omotač. 

Razina CFC-11 je godinama bila u znatnom padu, nakon što je zabranjen Montrealskim protokolom 1987. godine. Taj je pad bio očekivan pa je trend porasta sve iznenadio. Znanstvenici, na temelju svojih podataka, tvrde da se vjerojatno radi o novim, ilegalnim emisijama CFC-11 koje dolaze iz istočne Azije. 

Naravno, ovakav slijed događaja će otežati oporavak ozonske rupe i pogoršati klimatske promjene. 

Desetljeća im trebala da shvate štetu koju radi CFC-11

CFC-11 jedan je od niza klorofluorougljika (freona) koji su prvobitno razvijeni kao sredstva za hlađenje 30-ih godina, a korišteni su i u aerosolnim sprejevima i otapalima. Desetljeća su bila potrebna da otkriju da ovaj spoj u atmosferi otpušta atome klora koji brzo uništava molekule ozona. 

Nova studija objavljena u srijedu u stručnom časopisu Nature pokazuje da je stopa pada koncentracije CFC-11 bila stalna između 2002. i 2012. Međutim, od 2012. taj je pad usporio za oko 50 posto.

U 2013. su povišene razine CFC-11 otkrivene u observatoriju Mauna Loa na Havajima. Autori studije kažu da je za to vjerojatno odgovorna ilegalna proizvodnja CFC-11 u istočnoj Aziji. Dr. Stephen Montzka iz američke Nacionalne uprave za oceanska i atmosferska istraživanja (NOAA) rekao je za BBC da sve ukazuje na to. No, znanstvenici nije jasno koji je motiv za bilo kakvu nedopuštenu novu proizvodnju.

Izvršiti pritisak na zemlje jugoistočne Azije

Oni ukazuju na činjenicu da otkako je okončana proizvodnja tih kemikalija, bilo koja industrija koja se njima bavila prešla je na nešto drugo. Međutim, novije kemikalije koje su poslužile kao zamjena za CFC-11 nekim je zemljama možda teško ili skupo proizvesti.

"Nadam se da međunarodna zajednica može nekako izvršiti pritisak na zemlje jugoistočne Azije, možda Kinu, da istraže otkuda dolaze te emisije. Treba reći tim industrijama da to neće tako ići", rekla je dr. Michaela Hegglin sa Sveučilišta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja nije bila uključena u studiju.

"Ako se emisije nastave, oporavak ozonskog omotača mogao bi kasniti deset godina", kazao je dr. Montzka dodajući da bi one, također, mogle pridonijeti porastu globalnih temperatura.


Tagovi

Ozonski omotač CFC-11 Trikloroflourometan Montrealski protokol Stephen Montzka Michaela Hegglin Freoni Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]