Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji hrvatski orač
  • 08.10.2019. 07:30
  • Požeško-slavonska, Alilovci

Miroslav Bartolović: Odradili smo dobar posao, bili smo svi kao jedan i putujemo za Rusiju

Miroslav Bartolović iz Alilovaca pobijedio je u kategoriji plugova ravnjaka te je ostvario pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji. Koja je tajna ovog naj orača?

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.771
  • 469
  • 0

Požeško-slavonska županija ima pobjednika na nedavno održanom 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske. On je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, a pobijedio je u kategoriji plugova ravnjaka te je ostvario pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

"Uspjeli smo nakon dugog niza godina truda muke i vježbe. Odradili smo dobar posao, bili smo svi kao jedan i putujemo za Rusiju. Oranje na natjecanjima nije isto kao i klasično oranje. Kao što vidite tu kraj nas je jedan plug namijenjen baš za natjecanje. Do sada smo išli s klasičnim plugovima na natjecanja i ostvarivali smo zlatnu sredinu. Sad smo posudili plug specijalan za natjecanje i uspjeli smo pobijediti, a za dobar plug moraju biti dobri lemeši, crtala, pretplužnjaci, brazni kotač te duboke daske specijalne za natjecanje. Traktor treba biti namješten uz taj plug za određenu colažu. Naravno, najbitniji u svemu je ipak vozač", rekao je Miroslav Bartolović, najbolji hrvatski orač u kategoriji pluga ravnjaka.  

Miroslav Bartolović i Zrinko Miličić najbolji hrvatski orači!

Neki od kriterija koji se gledaju na natjecanjima u oranju su pravac i čistoća brazde. "Tu ide jedna ocjena. Zatim imamo takozvanu "krunu" ili "naor" i tu idu još dvije ocjene. Zatim je tu zaoravanje biljnih ostataka, nalegnutost brazde i ulaz izlaz na parcelu koji moraju biti ujednačeni", pojašnjava Miroslav.   

Najponosnija supruga u državi 

Prema riječima našeg sugovornika konkurencija je bila jako dobro pripremljena.

"Tamo svi dolaze s ovakvim plugovima pa čak i bojim i novijima. Svi misle "Idemo na državno, imamo kvalitetan plug za natjecanje bit ćemo prvi". Međutim to nije tako, stvarno treba puno vježbe, puno truda, puno muke, nije to samo sjesti i otići. Jako smo se trudili, puno vježbali i  napokon nam se ostvarilo da dođemo po to prvo mjesto jer naša županija je zavrijedila. Sada nam je prioritet da što više mladih ljudi dovučemo i da se na županijskim natjecanjima prijavi što više ljudi. Moramo to dići na još jednu zavidniju razinu. Imamo budućnost i dečke koji će to jako lijepo odrađivati", ističe Miroslav.

"Trenutačno sam najponosnija supruga u državi. I ja također ponekad vozim traktor, po potrebi, ali to su samo iznimne situacija, ako je baš prijeko potrebno. Cijela obitelj je iznimno ponosna na Miroslava", rekla je Adrijana Bartolović, Miroslavova supruga.   

Kao što je Miroslav rekao, uz suprugu i ostale članove obitelji, veliku podršku imao je i od kolega orača iz Požeško-slavonske županije.

"Ovo nam znači jako puno. Miroslavova pobjeda je ujedno i reklama cijele udruge, županije, ali i njegove općine. Imali smo svi skupa jako puno volje, trenirali smo, posudili smo plug za natjecanje, proučavali smo određene tehnike oranja i moralo je doći do dobrih rezultata. Mislim da ćemo svi ići i na svjetsko natjecanje, a osobno mislim da će Miroslav i tamo postići solidan rezultat", rekao je Branko Pilaš, predsjednik Udruge orača Požeško-slavonske županije.

Ponosni nositelj OPG-a 

"Svjetsko prvenstvo je po mojim informacijama sljedeće godine početkom kolovoza, još se ne zna točan datum. Nikad nisam bio na svjetskom natjecanju, ali po pričama, Sjeverna Irska, Austrija, Slovenija to su uvijek navodno dečki za klasu jači. Vidjet ćemo kada dođemo hoćemo ih uspjeti pobijediti i što će biti", priča Miroslav.    

Miroslav je i nositelj OPG-a, čija je osnovna djelatnost stočarstvo i ratarstvo. "Imamo 18 muznih krava, 20-ak bikova što velikih što malih, 15-ak junica i bavimo se uzgojem žitarica te proizvodimo hranu za stoku. Najveća prednost života i rada u poljoprivredi je što si sam svoj gazda. Radim ono što volim, planiram se tu zadržati i to prenijeti na svoju djecu, planiramo se širiti pa ćemo vidjeti što će nam život donijeti", rekao je za kraj Miroslav.   

Što će život donijeti rijetko tko može znati, kao i kakvi će biti rezultati na Svjetskom natjecanju u oranju, koje će se održati u kolovozu sljedeće godine u Rusiji. Možemo samo reći da držimo palčeve da Hrvatska dobije i najboljeg svjetskog orača.    


Tagovi

Miroslav Bartolović Najbolji hrvatski orač Oranje Svjetsko natjecanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.