Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun za poljoprivredu
  • 06.11.2019. 10:30

Ministrica Vučković: Netočno je da su se potpore smanjile

Zaiskrilo je oko proračuna za poljoprivredu. SDP tvrdi da su poljoprivrednici zakinuti za 20% potpora, ministrica Marija Vučković uzvraća da je omotnica za izravna plaćanja 105% u odnosu na dodijeljenih 382 milijuna eura.

Foto: Patrik Maeck/PIXSELL
  • 2.461
  • 454
  • 0

Dobivaju li poljoprivrednici više ili manje s obzirom na smanjen proračun za poljoprivredu u 2020. godini? SDP kaže manje, HDZ uzvraća više. Naime, na jučerašnoj konferenciji za medije, predsjednik SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu Dražen Kurečić te članovi Savjeta Ante Pezo i Tihomir Jaić naglasili su da su izravne potpore ostale na niskoj razini. Prema Kurečićevim riječima, od 100 posto omotnice na razini EU, dobivaju 70%, a kroz proračun RH je osigurano 10%, što znači da poljoprivrednici ostaju uskraćeni za 20%.

"Naši su poljoprivrednici dobili manje nego što su trebali i nego što ministrica tvrdi. Nedostaje točno 560 milijuna kuna", rekao je Pezo objašnjavajući da postoje dva fonda unutar EU-a za poljoprivrede za izravne potpore i za ruralni razvoj. Za prvi u kojemu Hrvatska ima 373 milijuna eura se ne pišu projekti već su sredstva potpora dohotku plaće, a u fondu za ruralni razvoj je 332 milijuna eura.

Pezo: Umjesto poljoprivrednicima, novac tehničkoj pomoći 

Prema njemu, Ministarstvo poljoprivrede je neučinkoviti mastodon u kojemu tehnička pomoć dobiva godišnje preko 200 milijuna kuna za administraciju te se i taj iznos računa u iskoristivost, umjesto da ga dobiju poljoprivrednici. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pak, je putem svog facebook profila odbacila tvrdnje SDP-a. "Netočno je da su potpore koje primaju hrvatski poljoprivrednici 70% od omotnice, a jednako je netočna i brojka od 80%, koja se spominje u kontekstu 10% iz hrvatskog proračuna. Netočno je da su se potpore smanjile. Omotnica za izravna plaćanja je točno 105% u odnosu na dodijeljenih 382 milijuna eura, odnosno 93% od osnovne omotnice plus ovogodišnja “fleksibilnost” (usput, nije bila dogovorena). 404 milijuna eura. Nikad, nikad više", napisla je ministrica. 

Proračun Ministarstva poljoprivrede manji, ali potpore više u 2020.?

Kako je dodala, ovaj mjesec će se isplatiti 1,39 milijardi kuna avansa za izravna plaćanja i 300 milijuna kuna za investicije iz Programa ruralnog razvoja - 1,7 milijardi kuna. Dogodine će se taj iznos premašiti. Reagirala je i na zahtjev SDP-a da avans za izravna plaćanja ne ide 15. studenog već se isplati mjesec ranije, 15. listopada.

Ministrica: Svaki ću vam račun položiti

"Zahtjev je sjajan, ali zašto nisu uspijevali ni 15.11. kad su bili u prilici ostaje enigma", napisala je ministrica i dodala da je za drvnu industriju preraspodjelom osigurano 40 milijuna kuna koja nisu bila planirana. Potpore malih vrijednosti planiraju se sukladno tijeku isplata u 2019. i, naglašava, ako bude potrebno, Ministarstvo će dodati sredstva kao i svake godine, ovisno o vrsti potpore. 

"Sad, cijenjeni naši kolege iz oporbe, ili ja ne govorim istinu ili vi... netko će trebati preuzeti odgovornost za izgovorenu ili napisanu riječ. Koliko god se trudila biti pristojna, osobno mislim da vi možete samo sanjati takvu strukturu proračuna u ovakvim uvjetima fiskalne odgovornosti. Znam da zvuči neskromno, ali nemojte mi zamjeriti. Kako god, svaki ću Vam račun položiti", zaključila je ministrica Vučković podsjećajući da je u SDP-ovo vrijeme potpora za izravna plaćanja bila 71%, isplate u odnosu na odobravanja 85%. Danas su, kaže, isplate nešto iznad 99% u odnosu na odobravanja. 


Tagovi

Proračun Poljoprivreda SDP Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.