Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara
  • 29.09.2020. 09:00
  • Poznan, Poljska

Ministri poljoprivrede EU usvojili Zajedničku deklaraciju o budućem ZPP-u

Za Hrvatsku je važno osigurati pojednostavljenje i fleksibilnost u provedbi, odnosno slobodu odabira za države članice u razradi mjera koje će najbolje odgovarati njihovim specifičnim potrebama, istaknula je ministrica Vučković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 171
  • 13
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020. i primjena novih tehnologija u poljoprivredi u kontekstu klimatskih promjena bile su glavne teme na sastanku ministara poljoprivrede Višegradske skupine, održanom 28. i 29. rujna u Poznańu, Poljskoj.

"Istaknula bih kako je za Hrvatsku važno osigurati pojednostavljenje i fleksibilnost u provedbi, odnosno slobodu odabira za države članice u razradi mjera koje će najbolje odgovarati njihovim specifičnim potrebama. Za nas je bitno da se postigne konsenzus oko pitanja eko shema za koje smo i dalje mišljenja da trebaju ostati dobrovoljne. Pozdravljamo rješenja koja se tiču fleksibilnosti između stupova te stopa sufinanciranja u ruralnom razvoju“, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Inače, ovaj sastanak je bio proširenog karaktera, a osim uobičajenih država (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) pridružile su mu se još i ministri poljoprivrede Bugarske, Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske i Slovenije.

Usvojena Zajednička deklaracija

Domaćin, poljski ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski, predstavio je tekst Zajedničke deklaracije kojom ministri iznose usuglašeno stajalište o važnim pitanjima buduće poljoprivredne politike. 

Transformacija prema održivom poljoprivrednom gospodarstvu neophodna je za postizanje ciljeva Zelenog plana, uključujući ciljeve Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti, ali ministri potpisnici Deklaracije smatraju da bi razina ambicija navedena u obje strategije i razina njihovog uključivanja u budućim strateškim planovima trebale biti realne i ostvarive u skladu s odlukama o financiranju ZPP-a.

Vučković: Hrana se ne može tretirati kao svaka druga roba

U tom smislu, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, pozdravljaju sporazum koji su 21. srpnja 2020. postigli šefovi država i vlada država članica EU-a o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. - 2027. (VFO), ali i navode kako dostizanje ciljeva iz strategija povezanih sa Zelenim planom zahtijeva značajna ulaganja.

Stoga, naglašavaju da je neophodno pronaći ravnotežu između povećane razine klimatskih i okolišnih ambicija i konkurentnosti europskih poljoprivrednika, istodobno osiguravajući sigurnost hrane i pružajući javna dobra europskom društvu.

"Svima nam je cilj čim prije raspraviti najvažnija preostala otvorena pitanja, kako bi se na sastanku ministara poljoprivrede EU u listopadu mogao postići dogovor o reformskom paketu. Nadamo se kako će Zajednička deklaracija koju smo danas usvojili doprinijeti bržem postizanju konsenzusa na EU razini, te da će se prihvatiti naši prijedlozi“, izjavila je za kraj Vučković.

Vučković: Naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza svinjetine iz EU

Treba napomenuti i kako je ministarski sastanak održan u okviru Međunarodnog sajma za hranu Polagra food.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Višegradska skupina Ministri poljoprivrede ZPP Hrana Sastanak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić