Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 06.11.2017. 11:15

Ministri poljoprivrede EU o održivoj uporabi pesticida

U Bruxellesu se danas sastaje Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU.

Foto: Bigtockphoto/Stockcentral
  • 294
  • 21
  • 0

Na današnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije u Bruxellesu boravi i ministar Tomislav Tolušić.

Sastanak će, najavljuju iz ministarstva, biti otvoren predstavljanjem nedavno objavljenog Izvješća Komisije o održivoj upotrebi pesticida. Izvješćem se zaključuje da nacionalni akcijski planovi koje su države članice trebale izraditi temeljem Direktive o održivoj upotrebi pesticida predstavljaju značajan iskorak, ali da se konačna ocjena može donijeti tek nakon što bude završen proces njihove revizije, koji je u tijeku. Potom će uslijediti razmjena mišljenja o tome koje mjere su najvažnije za postizanje ciljeva Direktive.

Održivo upravljanje tlom

Ministar Tomislav Tolušić će u raspravi ukazati na nužnost edukacije poljoprivrednika o održivoj upotrebi pesticida, ali i kontrole u njihovoj primjeni, kao i na potrebu da se iz sredstava EU financiraju istraživanja o učincima sredstava za zaštitu bilja te da se osigura odgovarajuća potpora za poljoprivrednike koji bi prihvatili strože standarde u primjeni sredstava za zaštitu bilja.

Razmjena mišljenja bit će provedena i oko održivog upravljanja tlom. Cilj rasprave će biti odgovoriti na pitanje kako održati postojeću razinu poljoprivredne proizvodnje, a da se pritom osigura održivo upravljanje tlom. U raspravi će se također pokušati definirati političke mjere i strategije kojima će se zaštititi poljoprivredno tlo. Ministar Tolušić će u svom izlaganju informirati o mjerama koje Hrvatska provodi s ciljem zaštite tla, a na temelju nacionalnog zakonodavstva te će najaviti i skorašnje unaprjeđenje zakonodavnog okvira bitnog za ovu problematiku.

Komisija će na sastanku izvijestiti i o aktualnom stanju u međunarodnoj trgovini i trenutnom statusu pregovora za sklapanje međunarodnih trgovinskih sporazuma. Iz radnog dokumenta Komisije razvidno je da Europska unija bilježi ohrabrujuće rezultate izvoza u posljednje dvije godine.

Za razliku od EU u cjelini, Hrvatska i dalje bilježi deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stoga je hrvatski poljoprivredni sektor osjetljiv na daljnju liberalizaciju poljoprivredne trgovine na što će upozoriti ministar Tomislav Tolušić i opetovano naglasiti kako je nužno izraditi sveobuhvatnu studiju kumulativnih učinaka daljnje liberalizacije trgovine.

Dvojna kvaliteta proizvoda

U okviru posljednje točke dnevnog reda Slovačka i Češka će zajednički predstaviti rezultate nedavno održanog sastanka na vrhu na temu dvojne kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu. Sastanak je bio održan kao platforma na kojoj su svoje stavove razmijenili predstavnici EU institucija, država članica, proizvođača i trgovaca. Zaključak rasprave je bio da svi potrošači u EU trebaju biti jednako tretirani, te da uz sigurnost proizvoda, treba osigurati i jednaku kvalitetu bez obzira u kojoj državi članici se određeni proizvod stavlja na tržište. Hrvatska se od početaka razmatranja problematike dvojne kvalitete pridružila skupini država članica koje zagovaraju jednaku kvalitetu za sve. Ministar Tomislav Tolušić će ponoviti stav da je predstojeći korak analiza i procjena postojećeg zakonodavnog okvira EU koji se odnosi na kvalitetu određenih kategorija prehrambenih proizvoda.

Na marginama Vijeća održat će se sastanak na visokoj razini koji organizira COPA COGECA, koji je tematski vezan uz govedarski sektor.

Foto: Bigtockphoto/Stockcentral


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara Bruxelles Pesticidi Upravljanje tlom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]