Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 18.07.2016. 07:30

Ministri o ZPP-u, bolesti kvrgave kože, tržištu

U Bruxellesu se danas održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede EU na kojem je i naš ministar Davor Romić.

Foto: jackmac
  • 1.441
  • 71
  • 0

Sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koji se održava danas u Bruxellesu, a koji će početi predstavljanjem programa rada slovačkog predsjedništva, koje će predsjedavati EU do konca 2016., prisustvovat će i ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić.

Osnovni cilj Slovačke u području poljoprivrede je jačanje pozicije poljoprivrednika u lancu hrane. Najvažnija raspravna točka odnosi se na pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike - procjena mjera ekologizacije nakon prve godine primjene. Europska komisija će predstaviti izvješće s rezultatima procjene mjera ekologizacije.

Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda

Izvješćem su obuhvaćene i planirane mjere koje EK namjerava poduzeti s ciljem pojednostavljenja, a koje će se početi primjenjivati u 2017. Republika Hrvatska te rezultate uzima s rezervom, s obzirom na kratko vrijeme koje je proteklo od početka provedbe ovog sustava. Ista rezerva odnosi se na potencijalni pozitivni ekološki učinak tih mjera. Naime, nužno je utvrditi ostvaruju li mjere ekologizacije ciljeve zbog kojih su uvedene reformom iz 2013. godine, tim više što je i sama EK naglasila kako odgovor na ovo temeljno pitanje možemo očekivati tek 2017. ili 2018. godine.

Hrvatska podupire Austriju te traži jasan stav EK prema politici kontrole bolesti kvrgave kože i to na način da se definiraju mogućnosti mjere preventivnog cijepljenja životinja.

Uslijedit će razmjena mišljenja po pitanju stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Na sastanku Vijeća ministara održanom u svibnju 2016. Hrvatska je tražila posebnu raspravnu točku kako bi izrazila zabrinutost zbog stanja na tržištu i zatražila dodatnu potporu. U okviru novog paketa mjera Hrvatska prije svega očekuje da se njime osigura dodatna financijska potpora za sektore koji su naročito pogođeni krizom. Stav je kako takva potpora ne smije biti uvjetovana obvezom smanjenja proizvodnje, jer bi to bilo protivno razvoju konkurentnog i održivog poljoprivrednog sektora.

Mjere prevencije zaštite od bolesti kvrgave kože

Europska komisija će podnijeti redovno izvješće o aktualnom stanju u međunarodnoj poljoprivrednoj trgovini, a povjerenik Phil Hogan izvijestiti o dosadašnjim rezultatima "diplomatske ofenzive" koja ima za cilj otvoriti nova tržišta za europske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Austrija je zatražila, a Hrvatska, zajedno s Mađarskom, podržala da se na dnevni red uvrsti točka u vezi bolesti kvrgave kože koja je već potvrđena u nama susjednoj Srbiji. Bolest kvrgave kože virusna je zarazna bolest od koje obolijevaju isključivo goveda. Hrvatska podupire Austriju te traži jasan stav EK prema politici kontrole ove bolesti i to na način da se definiraju mogućnosti mjere preventivnog cijepljenja životinja prije pojave bolesti u zemlji.

Također provedu žurne izmjene zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na trgovinu živim životinjama i njihovim proizvodima i osiguraju dostatna financijska sredstva za provedbu mjera cijepljenja za države članice, ali i mogućnost sufinanciranja provedbe preventivnih mjera u susjednim trećim zemljama kako bi se spriječilo širenje bolesti prema Europskoj uniji.

Foto: jackmac34/Pixabay


Tagovi

Vijeće ministara EU ZPP Bruxelles Ekologizacija Bolest kvrgave kože


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/