Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o zaštiti životinja
  • 31.10.2016. 14:00

Ministarstvo poljoprivrede ne uvodi porez na pse

Ministarstvo poljoprivrede ne uvodi porez na kućne ljubimce!

Foto: bigstockphoto.com, peterguess
  • 4.544
  • 568
  • 0

Medije je prepravila vijest da bi vlasnici pasa mogli od 1. siječnja 2017. godine za svog ljubimca plaćati državi porez od 100 eura. Najavljeno je da Ministarstvo planira donijeti Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni dio tog prijedloga.

Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvijek objedinjuje odgovore na dostavljene komentare, pišu razni mediji.

Ovakvo rješenje podržavaju i udruge za zaštitu životinja. Tako je udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse. Neki političari se pozivaju na primjere Austrije i Njemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede.

Pitanje je porezne politike, a ne Ministarstva poljoprivrede

Udruga smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo "do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse. Zalažemo se da pritom vrijede olakšice, povlastice i oslobođenje od poreza za udomljene i kastrirane pse (npr. da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina, oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza za pse), kao i da se oslobode od plaćanja poreza skloništa i skrbnici koji zbrinjavaju velik broj pasa."

Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku iz Ministarstva poljoprivrede daju pojašnjenje:

"Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede - stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja", navodi ministar Tolušić.

Foto: bigstockphoto.com, peterguess


Tagovi

Porez na kućne ljubimce Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!