Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 24.10.2023. 11:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministarstvo poljoprivrede: Agroproteinka neće dobiti dodatne milijune eura

Po ovoj temi ponovno su iznesene lažne i netočne informacije iz kojih javnost može izvući pogrešne zaključke, reagira Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
  • 393
  • 57
  • 0

"Ministarstvo poljoprivrede ne planira dodatnih 1,35 milijuna eura na teret zbrinjavanja trupala eutanaziranih i uginulih svinja zbog afričke svinjske kuge", stoji u njihovu reagiranju na, kako kažu, napisE u medijima vezano uz tvrtku Agroproteinka

Ističu da su ponovno po ovoj temi iznesene lažne i netočne informacije iz kojih javnost može izvući pogrešne zaključke. "Pojedini akteri tvrdili su da su ti troškovi veći od nekoliko milijuna eura, što također nije točno", navode dalje dodajući da je Ministarstvo utrošilo više od 800 tisuća na troškove zbrinjavanja trupala zbog afričke svinjske kuge te je u slučaju potrebe planiralo do kraja godine za iste troškove osigurati dodatnih nešto više od 500 tisuća eura.

Kažu, obveza države je zbrinjavati lešine i taj trošak obuhvaća trošak prijevoza, spaljivanja, dezinfekcije i ostale troškove.  

"Ne skrivamo i ne kamufliramo stavke rebalansa; navedena je pod istim imenom godinama, a više je puta navedeno tko je točno koncesionar u Hrvatskoj i kako je dobio koncesiju te da se cijene zbrinjavanja nisu mijenjale od 2013., pri čemu cijena nije mijenjana unatoč inflaciji", napominju navodeći da ukupan trošak zbrinjavanja u mandatu ove Vlade ovisi isključivo o broju zbrinutih lešina i o ničemu drugom, a točan trošak prilikom usvajanja proračuna ne može se predvidjeti.  

Podsjećaju i kako je ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka prvi puta sklopljen 2007. kada Andrej Plenković nije bio predsjednik Vlade RH, kada Marija Vučković nije bila ministrica poljoprivrede ni Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova.       

"Jedino što se mijenjalo u vezi s troškovima zbrinjavanja jest odluka Ministarstva iz 2015. o plaćanju troškova zbrinjavanja za sve firme, a ne samo za one koje su imale do 1000 grla, pri čemu je ta odluka, o kojoj sud sad ne dajemo nego pišemo činjenično i dokazivo stanje, glavni razlog povećanih troškova i rebalansa svake godine", zaključuju u reagiranju. 

Stanje s afričkom svinjskom kugom 

Kada je u pitanu stanje s ASK, objavili su da je od 20. do 23. listopada do 14 sati, utvrđeno osam pozitivnih slučajeva, od toga sedam u Vukovarsko-srijemskoj(općina Stari Jankovci, Cerna, Jarmina, Ivankovo i Vrbanja), jedan u Brodsko-posavskoj (općina Velika Kopanica, mjesto Kupina) te niti jedan slučaj u Osječko-baranjskoj županiji.

Prema tim podacima, u odnosu na prije potvrđene slučajeve u sljedećim općinama najmanje 20 dana nije bilo pozitivnih slučajeva: Babina Greda, Bošnjaci, Gunja, Nuštar, Županja, Gundinci, Sikirevci, Štitar i Vođinci, no nažalost jučer se pojavio jedan novi slučaj afričke svinjske kuge u Brodsko-posavskoj županiji u općini Velika Kopanica mjestu Kupina. Navode da je u toj županiji ovo četvrti slučaj od pojave bolesti, a zadnji je zabilježen 12. srpnja 2023. godine.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Agroproteinka Reagiranje Afrička svinjska kuga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).