Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.12.2008.

Mini sirane kao nositelji razvoja seoskih područja

  • 2.771
  • 133
  • 0

Dana 28. studenog 2008. godine otvorena je mini sirana obitelji Jareš iz Donjih Sređana, prva mini sirana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Siranu je otvorio Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija. Skupu su nazočili dožupan Zvonimir Karakaš, predstojnik ureda župana Dalibor Jurlina, pročelnica za poljoprivredu Dominka Tomerlin-Pretula, pročelnik za gospodarstvo Milan Biljan i pročelnica za gospodarstvo grada Bjelovara Sonja Novak , načelnik Dežanovca Damir Valečić i 100-tinjak posjetitelja .

Obiteljsko gospodarstvo Adele i Vlade Jareš poljoprivredom se bave od 1992. godine. Pokušavali su se baviti različitim vidovima poljoprivrede od tova junadi, ekološke proizvodnje povrća i mliječnog govedarstva. No našli su svoj interes u proizvodnji i preradi mlijeka. Od nekoliko grla u staji , problema sa mastisom i lošom kvalitetom mlijeka, do 25 krava, vrhunske klase mlijeka i mnogo vrsta sireva. Prije četiri godine uz pomoć savjetnika HZPSS-a Marije Kuhinek prvo su popravili klasu mlijeka, počeli sijati livade, spremati sjenažu, uveli mljekovod. Povećavali su dohodovnost svog obiteljskog gospodarstva prodajući svježi sir na tržnici u Pakracu. No mlada obitelj Jareš željela je i dalje napredovati u znanju i primjeni novih tehnologija u proizvodnji. Prva radionica proizvodnje polutvrdog sira na „Danima sira u gradu sira“ 2006 godine im je dala ideju kako dalje, zatim prisustvuju mnogim radionicama od kojih su neke održane u vlastitoj sirani. Adela i Vlado Jareš su osnivači Udruge proizvođača sira i mliječnih prerađevina Bjelovarsko-bilogorske županije „BIL-SIR“. Kao članovi Udruge prezentiraju se na mnogim manifestacijama diljem Lijepe naše.

U travnju 2007. godine javljaju se na natječaj Ministarstva poljoprivrede , Mjera 6 za Izgradnju adaptaciju i opremanje pogona za preradu i pakiranje poljoprivrednih proizvoda. Bez obzira na ishod natječaja pripremaju prostorije za preradu mlijeka , da sami polako stvaraju uvjete za proizvodnju kvalitetnih proizvoda .

Danas proizvode 20-tak vrsta sireva i ponositi su vlasnici mnogih medalja za kvalitetu.Tijekom 2007. i 2008. godine bili su izlagači na mnogih manifestacija čiji je organizator ili suorganizator naša Bjelovarsko-bilogorske županija .Oni su zaista motivirani za daljnji rad i napredovanje. Iako je Adela Jareš agronomski tehničar zainteresirani su za školovanje za zanimanje mljekar sirar koji organizira Srednja škola Grubišno Polje. Adela Jareš je Najuzornija seoska žena Bjelovarsko-bilogorske županije 2008. godine i svoju budućnost vidi u daljnjem napredovanju u poljoprivrednoj proizvodnji i životu na selu. Nakon petnaest godina rada , mnogo truda, različitih lutanja, uzaludnih investicija Adela i Vlado počinju ozbiljniju proizvodnju na svom obiteljskom gospodarstvu. Donji Sređani smješteni na jugoistoku Bjelovarsko-bilogorske županije u općini Dežanovac, nisu u blizini nekih većih i razvijenijih sredina, nemaju velika prirodna bogatstva ali imaju ljude koji postaju pokretači svoje seoske sredine.

No očekuje ih još mnogo posla u sirani i oko nje, jer mnoge stvari koje se tiču prerade hrane životinjskog porijekla na obiteljskim gospodarstvima se rješavaju u hodu i u petoj brzini.Usporedo sa prilagođavanjima europskih propisa školuju se budući sirari, grade se i opremaju sirane, mali sirari se bore za tržište i svoje mjesto pod suncem. Obitelj Jareš su najbolji primjer kako izgleda ta peta brzina, jer za samo nekoliko godina uspijevaju postati pravi uspješni poljoprivredni poduzetnici.

Odsjek Bjelovarsko-bilogorske županije, Ispostava Garešnica
Darija Marković, dipl.ing., stručni savjetnik za stočarstvo


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P