Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.12.2008.

Mini sirane kao nositelji razvoja seoskih područja

  • 2.731
  • 133
  • 0

Dana 28. studenog 2008. godine otvorena je mini sirana obitelji Jareš iz Donjih Sređana, prva mini sirana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Siranu je otvorio Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija. Skupu su nazočili dožupan Zvonimir Karakaš, predstojnik ureda župana Dalibor Jurlina, pročelnica za poljoprivredu Dominka Tomerlin-Pretula, pročelnik za gospodarstvo Milan Biljan i pročelnica za gospodarstvo grada Bjelovara Sonja Novak , načelnik Dežanovca Damir Valečić i 100-tinjak posjetitelja .

Obiteljsko gospodarstvo Adele i Vlade Jareš poljoprivredom se bave od 1992. godine. Pokušavali su se baviti različitim vidovima poljoprivrede od tova junadi, ekološke proizvodnje povrća i mliječnog govedarstva. No našli su svoj interes u proizvodnji i preradi mlijeka. Od nekoliko grla u staji , problema sa mastisom i lošom kvalitetom mlijeka, do 25 krava, vrhunske klase mlijeka i mnogo vrsta sireva. Prije četiri godine uz pomoć savjetnika HZPSS-a Marije Kuhinek prvo su popravili klasu mlijeka, počeli sijati livade, spremati sjenažu, uveli mljekovod. Povećavali su dohodovnost svog obiteljskog gospodarstva prodajući svježi sir na tržnici u Pakracu. No mlada obitelj Jareš željela je i dalje napredovati u znanju i primjeni novih tehnologija u proizvodnji. Prva radionica proizvodnje polutvrdog sira na „Danima sira u gradu sira“ 2006 godine im je dala ideju kako dalje, zatim prisustvuju mnogim radionicama od kojih su neke održane u vlastitoj sirani. Adela i Vlado Jareš su osnivači Udruge proizvođača sira i mliječnih prerađevina Bjelovarsko-bilogorske županije „BIL-SIR“. Kao članovi Udruge prezentiraju se na mnogim manifestacijama diljem Lijepe naše.

U travnju 2007. godine javljaju se na natječaj Ministarstva poljoprivrede , Mjera 6 za Izgradnju adaptaciju i opremanje pogona za preradu i pakiranje poljoprivrednih proizvoda. Bez obzira na ishod natječaja pripremaju prostorije za preradu mlijeka , da sami polako stvaraju uvjete za proizvodnju kvalitetnih proizvoda .

Danas proizvode 20-tak vrsta sireva i ponositi su vlasnici mnogih medalja za kvalitetu.Tijekom 2007. i 2008. godine bili su izlagači na mnogih manifestacija čiji je organizator ili suorganizator naša Bjelovarsko-bilogorske županija .Oni su zaista motivirani za daljnji rad i napredovanje. Iako je Adela Jareš agronomski tehničar zainteresirani su za školovanje za zanimanje mljekar sirar koji organizira Srednja škola Grubišno Polje. Adela Jareš je Najuzornija seoska žena Bjelovarsko-bilogorske županije 2008. godine i svoju budućnost vidi u daljnjem napredovanju u poljoprivrednoj proizvodnji i životu na selu. Nakon petnaest godina rada , mnogo truda, različitih lutanja, uzaludnih investicija Adela i Vlado počinju ozbiljniju proizvodnju na svom obiteljskom gospodarstvu. Donji Sređani smješteni na jugoistoku Bjelovarsko-bilogorske županije u općini Dežanovac, nisu u blizini nekih većih i razvijenijih sredina, nemaju velika prirodna bogatstva ali imaju ljude koji postaju pokretači svoje seoske sredine.

No očekuje ih još mnogo posla u sirani i oko nje, jer mnoge stvari koje se tiču prerade hrane životinjskog porijekla na obiteljskim gospodarstvima se rješavaju u hodu i u petoj brzini.Usporedo sa prilagođavanjima europskih propisa školuju se budući sirari, grade se i opremaju sirane, mali sirari se bore za tržište i svoje mjesto pod suncem. Obitelj Jareš su najbolji primjer kako izgleda ta peta brzina, jer za samo nekoliko godina uspijevaju postati pravi uspješni poljoprivredni poduzetnici.

Odsjek Bjelovarsko-bilogorske županije, Ispostava Garešnica
Darija Marković, dipl.ing., stručni savjetnik za stočarstvo


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hvala #FAZOS što smo imali priliku javno progovoriti o izazovima digitalizacije agrara kao i prezentirati projekt #SatelitFotoAgro na #ISDTA i #DigitalAgra 2022