Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.01.2009.

Mineralna gnojiva u prvom kvartalu 2009. neće poskupiti

Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Kutina, kaže da su nakon sanacije poslovanja tvrtku doveli u stanje normalnog funkcioniranja

  • 814
  • 40
  • 0

Unatoč enormnom povećanju ulaznih cijena sirovina, koje su rasle i do 11 puta, 2008. baš kao i 2007. godinu, Petrokemija d.d. Kutina završila je s pozitivnim poslovnim rezultatom. U tvornici ističu da je to postignuto nakon uspješno provedene sanacije poslovanja u proteklom razdoblju.
Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Kutina, kaže da su nakon sanacije poslovanja tvrtku doveli u stanje normalnog funkcioniranja. Danas je to zdrava, možda jedna od najzdravijih tvrtki u Hrvatskoj, tvrdi.

Iako su poslovni rezultati za prvih deset mjeseci prošle godine bili više nego dobri, zbog poremećaja na svjetskom tržištu konačni rezultati bit će nešto slabiji, ali pozitivni. Osim toga, 2008. godina u tvornici završila je s gotovo 1.300.000 tona proizvedenog mineralnog gnojiva. Rekordna je to proizvodnja ostvarena i zbog činjenice da nije bilo zastoja u radu. Petrokemija je stoga i kraj godine, osim dobrog poslovnog rezultata, dočekala dobrim zalihama. To je omogućilo kvalitetno snabdijevanje hrvatskog, ali i regionalnog tržišta i u siječnju kad će se obaviti redovni pregled postrojenja.

Iako u Petrokemiji, kao i u drugim tvrtkama, zbog gospodarske krize u svijetu koja je zahvatila i hrvatsku privredu, očekuju poteškoće u ovoj godini, pripremili su plan poslovanja kao da se radi o normalnim okolnostima. Naime, iako ih je od prvog siječnja dočekala isporuka plina po cijeni većoj za 35 do 40 posto, u kutinskoj tvornici su optimisti. Optimizam temelje na činjenici da su s Inom za sljedeće tri godine potpisali ugovor o isporuci dovoljnih količina plina. Osim toga, očekuju da će se stanje na tržištu normalizirati i da se potrošnja mineralnih gnojiva neće smanjiti. Na domaćem tržištu imali su i lagano povećanje te misle da će im glavna briga ove godine biti likvidnost.

»To smo u našoj upravi prepoznali još prije tri mjeseca i sve smo podredili segmentu likvidnosti i to nam je u 2009., očekivano izuzetno teškoj godini, prioritetan zadatak. Međutim, uvjereni smo da će se potkraj godine stanje normalizirati i da će zapravo taj tsunami koji je pogodio svjetsko gospodarstvo, proći i da će stvari krenuti u normalnom smjeru«, kazao je Boris Mesarić.
U takvim okolnostima u Petrokemiji nerado govore o prihodu, njegovu rastu, ali se nadaju da će iznositi deset posto, prije svega zahvaljujući izvozu gdje ostvaruju veće cijene od onih na domaćem tržištu.

»Naše tradicionalno izvozno tržište, je prije svega ono u europskim državama. Tu je i Azija na koju plasiramo dio naše proizvodnje, a hoće li to biti i Afrika, odnosno Amerika, ovisi o tome kakvi će u tom dijelu svijeta biti tržišni uvjeti«, objasnio je Mesarić napominjući da su jedan posao napravili i za Australiju.

Iako na inozemnom tržištu ostvaruju više cijene, Mesarić je kazao da u prvom kvartalu ove godine cijene mineralnih gnojiva na domaćem tržištu neće rasti i to je njihov doprinos ekonomskoj stabilizaciji u Hrvatskoj.

Hoće li u nastavku godine cijene ostati iste na domaćem tržištu, u kutinskoj tvornici u ovom trenutku ne žele procjenjivati, a Boris Mesarić naglašava da će puno toga ovisiti o kretanju na svjetskom tržištu.

Zdravko Sever

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo