Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 24.02.2009.

Milijuni za ekološke nasade

VELIKA ULAGANJA U ‘Vigensu’ se u ovoj godini pripremaju na podizanje 30 hektara ekonasada maslina i 139 hektara ekoloških nasada vinove loze

  • 808
  • 39
  • 0

Na farmi krava “Vigens” na Novom Bokanjcu kraj Zadra, unatoč krizi koja je već počela utjecati i na poljoprivredne proizvođače, zadovoljni su rezultatima iz prošle godine, a na temelju njih krenuli su i u proširenje djelatnosti podizanjem trajnih nasada maslina i vinograda.

Jedna smo od prvih farmi koja je solidarizirala poslovanje nakon stečaja.

Lani smo imali proizvodnju od 8100 litara mlijeka po kravi, što je izvrsna laktacija, pogotovo kad uzmemo u obzir da je takvu laktaciju teže postići na ovako velikoj farmi nego na manjem obiteljskom gospodarstvu. Osim toga, međurazdoblje smo sa 220 dana između telidbe i nove skotnosti skratili na 99 dana. 2003. godine smo punili stado na farmi kravama iz Švedske i nakon toga uspjeli uzgojiti 700 junica, od kojih smo u posljednjih tri godine prodali oko 170 steonih grla i grla za daljnji uzgoj.

Došli smo do toga da smo uzgojili kvalitetna grla koja možemo nuditi na hrvatskom tržištu za daljnju prodaju. To smo ostvarili u partnerstvu sa Semexom iz Kanade, liderom u distribuciji kvalitetnog bikovskog sjemena - kaže direktorica farme Elvira Sterle, koja je ujedno i predsjednica udruge hrvatskih proizvođača mlijeka „Mliko”.

Uz projekt proizvodnje ekokrmiva na površini od 516 hektara, što je prvi projekt takve veličine u Hrvatskoj, u “Vigensu” se u ovoj godini pripremaju i na podizanje 30 hektara ekonasada maslina i 139 hektara ekoloških nasada vinove loze.

Ulaganja u maslinik i vinograd iznose oko 25 milijuna kuna, a na rezultate će trebati čekati najmanje pet godina. Trenutačno se bira sadni materijal i priprema zemljište koje je “Vigens” dobio na korištenje od države, a u sklopu projekta podizanja trajnih nasada.

Na farmi krava nadaju se da će s krčenjem zemljišta i sadnjom maslina biti gotovi prije nego se ograniči podizanje trajnih nasada maslina od strane EU-a, upitno za buduće poticaje, a koje je najavljene poslije 2010. godine.

Zabrinuti mljekari

Opća kriza i stvaranje zaliha mlijeka i mliječnih proizvoda u Europskoj uniji utjecali su i na prilike u hrvatskom stočarstvu i proizvodnji mlijeka.

Hrvatski mljekari zabrinuti su zbog vjerojatnog smanjivanja poticaja na mlijeko, ali i zbog smanjivanja otkupne cijene mlijeka.

Rezultati pregovora proizvođača mlijeka s predstavnicima Vlade bit će poznati do početka ožujka.

Autor: Nikolina Radić Ančić


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Poticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.