Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodoopskrbni sustav
  • 04.04.2014. 09:15

Milijardu kuna za projekte u Osijeku i Poreču

Ministar Jakovina potpisao je važne vodnogospodarstvene projekte za grad Osijek i Poreč, koje će djelomično financirati Europska unija

Foto: mps.hr
  • 117
  • 9
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Osijeka i Poreča, Edi Štifanić i Ivica Vrkić te načelnici općina Čepin, Funtana, Tar-Vabriga i Vrsar, kao i direktori lokalnih komunalnih poduzeća Vodovod Osijek i Usluga Poreč potpisali su jučer, 3. travnja 2014. godine u Zagrebu ugovore o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava za vodnogospodarstvene projekte na području Osijeka i Poreča vrijedne gotovo 140 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna.

Svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, koji je istaknuo kako su Osijek i Poreč prva dva projekta koja će biti sufinancirana sredstvima iz strukturnih fondova te da kroz ove projekte Hrvatska povlači jednu trećinu ukupnih sredstva alociranih za razvoj vodnog gospodarstva u RH. "Ovi projekti otvaraju put i svim ostalim projektima kako bi se maksimalno iskoristila sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju iz tih fondova", zaključio je Grčić.

Ministar Jakovina naglasio je kako ovim projektima doprinosimo našim strateškim ciljevima vodnog gospodarstva preuzetim kroz članstvo u EU, a to je povećanje stupnja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe radi poboljšanja zdravlja ljudi i boljih uvjeta zaštite okoliša.

Poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku

Projekt „Poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku“ ukupne je procijenjene vrijednosti 72.508.560 eura, a uz grad Osijek, obuhvaća i općinu Čepin te naselja Briješće i Tenja. Europska unija sufinancira ovaj projekt sa 73 posto, odnosno gotovo 53 milijuna eura, a svrha projekta je poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Osijek, koja broji ukupno 135.000 stanovnika. Glavne aktivnosti u sklopu projekta su:

  • izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s naprednim stupnjem pročišćavanja
  • rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbnog sustava (16 km cijevi)
  • rekonstrukcija i izgradnja sustava odvodnje (66,5 km cijevi)
  • nabava opreme za upravljanje i održavanje sustava

Uz poboljšanje razine očuvanosti okoliša (posebno zaštita prirodne raznolikosti i biološkog sustava PP „Kopački Rit“) te zaštite zdravlja ljudi, kroz ovaj projekt očekuje se priključenje 98% stanovništva na sustav odvodnje i vodoopskrbe na području Osijeka.

Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Poreča

Projekt „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Poreča“ ukupne je procijenjene vrijednosti 67.187.400 eura, a uz Poreč obuhvaća i općine Funtana, Tar-Vabriga i Vrsar. Europska unija ovaj projekt sufinancira sa 74 posto, odnosno gotovo 50 milijuna eura. Grad Poreč i spomenute tri općine imaju oko 24,4 tisuće stalnih stanovnika no i tri puta veći turistički kapacitet (oko 75.000 ljudi).

Glavni infrastrukturni problem u Poreštini vezan uz vodu je nedostatak odgovarajuće usluge pročišćavanja otpadnih voda. Postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda rade tek na prvom stupnju pročišćavanja, a odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda se ne obavljaju u skladu s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Proizvodnju otpadnih voda u Poreštini karakteriziraju velike sezonske varijacije; turizam proizvede znatne količine sanitarnih otpadnih voda koje svoj vrhunac dosežu u srpnju i kolovozu s trenutno 2 milijuna noćenja u svakom od tih mjeseci. Ovaj projekt obuhvaća:

  • izgradnju 4 (četiri) uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naseljima s postojećim kanalizacijskim mrežama,
  • povećanje priključenosti na kanalizaciju i povećanje stupnja pročišćavanja otpadnih voda na područjima s razvijenim sustavima vodoopskrbe,
  • rekonstrukciju postojećih kanalizacijskih mreža s visokom stopom propuštanja koje djeluje na izvore vode za piće,
  • povećanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje

Foto: mps.hr


Tagovi

Osijek Poreč Vodni projekti Tihomir Jakovina Edi Štifanić Ivica Vrkić Ivica Plišić Hrvatske vode Branko Grčić Čepin Otpadne vode


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.