Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plava i Zelena Hrvatska
  • 30.01.2019. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Mijenja se svijest potrošača - prestižno je imati domaći proizvod?

O suradnji Plave i Zelene Hrvatske odnosno o proizvodima slavonskih OPG-a u hotelima na jugu Hrvatske, razgovarali su u Dubrovniku predstavnici Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Bigstockphoto/VadimL
  • 1.349
  • 1.293
  • 0

Suradnja Plave i Zelene Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no uvijek ima mjesta za napredak na kojem treba konstantno raditi, zaključeno je u Dubrovniku na sastanku izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije predvođenog županom Božom Galićem te predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije predvođenih županom Nikolom Dobroslavićem.

Naime, razgovaralo se na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje te je zaključeno kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati i prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, te kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Isto tako, zajednički je dogovoreno kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik, priopćeno je iz Vukovarsko-srijemske županije.

Suradnja na obostranu korist 

"Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo", rekao je župan Dobroslavić i predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi OPG-ova koji su zastupljeni u Agro-klasteru.

"Želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji naše Županije i nekoliko općina te s Fakultetom biotehničkih znanosti Osijek i Zadrugom "Vinkovačka šparoga“. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3.000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6.000. Kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati, otvoreno i iskreno, kako možemo konkretno surađivati", rekao je Galić napomenuvši kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva.

Župani Galić i Dobroslavić (Foto: Vukovarsko-srijemska županija)

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić istaknula je kako su svi hotelijeri iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća dok je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo kako se u Slavoniji proizvode i "klasični" proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge.

Prestižno je danas imati domaći proizvod 

"Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini", rekao je Podnar i dodao kako se mijenja svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda, jer prestižno je danas imati domaći proizvod.

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik Željko Miletić rekao je kako su stvoreni preduvjeti za suradnju s velikim hotelskim kućama. "Vjerujem kako će kolege napraviti sve da se hotelske kuće povežu s OPG-ovima i da radimo skupa. Imate paletu proizvoda za kojima postoji potražnja, vjerujem kako je svaki hotelijer na tragu toga", rekao je Miletić. 


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Dubrovačko-neretvanska županija Plava i zelena Hrvatska Agro klaster OPG Hoteli


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jutro na 33. Sabatini danas je započelo radno intenzivno, obilaskom stonskih zidina.