Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donesena presuda
  • 19.01.2022. 12:30
  • Čelinac, BiH

Medvjed lomio stabla šljive k'o čačkalice: Bosanac tužio i pobijedio na sudu

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. kolovoza 2019. godine, tjeran glađu, opustošio voćke. Polomio grane i stabla te nanio nemjerljivu štetu

Foto: Depositphotos/peterwey
  • 377
  • 51
  • 0

Iako u prvi mah djeluje kao nestvarna priča, Proko Knežević uistinu je “pobijedio” u sudskoj parnici koju je pokrenuo nakon što mu je smeđi medvjed uništio voćnjak. Pravomoćnom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci u susjednoj BiH, resornom je ministarstvu i lokalnom lovačkom savezu, naloženo obeštećenje vlasnika iz Čelinca. 

Zbog nastale štete presuđeno je da ovom svećeniku, koji je godinama vrijedno radio i u voćnjaku, mora biti isplaćeno 2.000 KM (oko 8.000 kuna).

Polomio grane i stabla 

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. kolovoza 2019. godine, tjeran glađu, opustošio voćke te polomio grane i stabla. Općina je isplatila dio štete u iznosu od nekoliko stotina maraka. Knežević je potom tužio Ministarstvo poljoprivrede RS i Lovački savez “Fazan” iz Čelinca, a Osnovni sud u Kotor Varošu je odbio tužbu.

Fotografije iz dokaznog materijala (Foto: Željko Bubić)

U žalbenom postupku, na drugostupanjskoj instanci smo ih dobili, gdje je Okružni sud direktno preinačio prvostupanjsku presudu i uvažio tužbeni zahtjev u cijelosti”, potvrdio je odvjetnik koji je vodio ovaj predmet, Željko Bubić.

Prema njegovim riječima na teren je izlazila i općinska komisija i vještaci, a prizori u voćnjaku su bili “nevjerojatni i strašni”. 

Sam nisam mogao vjerovati kada sam vidio. Ono čovjek zaista ne može povjerovati. Stabla šljive od 10 godina, kada su u najjačoj fazi, medvjed je prelomio kao čačkalice”, rekao je Bubić. 

Nisu shvaćali ozbiljno

Pitanje je, ističe, hoće li voćnjak ikada biti oporavljen. Teško da će se vlasnik odlučiti na to, smatra odvjetnik, jer treba nekoliko godina da se sve vrati u ranije stanje. Najmanje četiri do pet godina potrebno je da bi šljiva stasala, te više od toga da dođe u punu fazu.

Pokušali smo se nagoditi, mirno riješiti, ali nije bilo razumijevanja. Naprotiv, pomalo su nas čudno gledali, nisu nas u prvi mah ni shvaćali ozbiljno”, priča on.

Medvjed opustočio i pčelinjak (Foto: Depositphotos/exinocactus)

Ovo nije prvi put da se Bubić susreo s parnicom pokrenutom zbog nadoknade štete koju je izazvao medvjed. U potrazi za hranom, oni ne prezaju ni od čega, pa nerijetko iza sebe ostavljaju pravu pustoš

Ranije sam imao situaciju gdje je čovjeku uništen pčelinjak, prije nekoliko godina. Isto smo dobili predmet. Vještaci su procijenili kako je nesporno da je šteta nastala od strane mrkog medvjeda”, prisjetio se. 


Tagovi

Medvjed Voćnjak Proko Knežević Lovački savez “Fazan” Čelinac Željko Bubić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

REKORDNI OSMI WINEOS Osmi međunarodni sajam vina, delicija i ugodnog življenja, WineOS održan je u petak 13. i subotu 14. siječnja 2023. u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Bio je to najveći WineOS dosad na kojem se predstavio rekordan broj pr... Više [+]