Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šišmiša
  • 17.04.2020. 10:35
  • Sisačko-moslavačka, Krapje

Međunarodni je dan uvažavanja šišmiša: u Lonjskom polju dobili ljetnu rezidenciju

Zbog pandemije koronavirusa šišmiši su proteklih mjeseci nepotrebno stigmatizirani u dijelu javnosti, a njihova vrijednost za ekološki sustav iznimno je velika, poručuju iz PP Lonjsko polje u povodu Međunarodnog dana uvažavanja šišmiša, koji se slavi danas 17. travnja.

Foto: Park prirode Lonjsko polje/Prorsus komunikacije
  • 301
  • 44
  • 0

Međunarodni je dan uvažavanja šišmiša, a u Parku prirode Lonjsko polje ovim su letećim sisavcima izgradili ljetnu rezidenciju. Naime, šišmišima koji se bude iz zimskoga sna, a zatopljenje donosi povećanje broja kukaca kojima se hrane pa počinje njihovo doseljavanje u ljetna prebivališta, na pročelju suvenirnice Parka u Krapju postavili su nastambu.

"Zbog pandemije novog koronavirusa proteklih su mjeseci nepotrebno stigmatizirani u dijelu javnosti. Šišmiši u Hrvatskoj tim virusom ne mogu zaraziti ljude, a njihova vrijednost za ekološki sustav iznimno je velika. U suvenirnici u Krapju obitavale su čak četiri vrste strogo zaštićenih vrsta iz roda patuljastih šišmiša. Sada pratimo kako će prihvatiti novu nastambu“, pojasnila je Valerija Hima, stručna voditeljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Kako pojašnjavaju, na ideju su došli jer su se prije četiri godine šišmiši počeli doseljavati u zidove suvenirnice. Prostor između drvenih hrastovih planjki i unutarnjeg zida jako im se svidio, no kako oni utječu na higijenu prostora, stručnjaci Parka prirode predložili su postavljanje nastambe. To rješenje naslanja se na dobru praksu zaštite ovih životinja u svijetu. Na drveno pročelje suvenirnice zimus su stavljene dvije hrastove nastambe s po tri komore. 

Stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode nakon istraživanja u Krapju predložili su uvrštavanje nastambe kao vrijednog nadzemnog lokaliteta na popis Međunarodno važnih skloništa za šišmiše. Nastamba ispunjava kriterije za uvrštavanje na taj popis prema Sporazumu za očuvanje europskih šišmiša organizacije EUROBATS, kojim se štiti 51 europska vrsta šišmiša.

Dnevno šišmiš pojede nekoliko stotina komaraca te tako pridonose ekološkoj ravnoteži smanjujući broj insekata, a neke rijetke vrste pomažu i u oprašivanju biljaka. Na svijetu ima oko 1.400 vrsta šišmiša. Žive u prirodi, ali i urbanim sredinama kao što su parkovi, dvorišta te razne građevine, zaključuje se u priopćenju ovog Parka prirode. 


Tagovi

Međunarodni dan uvažavanja šišmiša Lonjsko polje Nastamba Ekološki sustav Park prirode


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P