Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matilda Copić
  • 24.03.2017. 07:30

Matilda Copić: Nadziremo isplatu potpora!

S obzirom na višegodišnje iskustvo u radu s EU fondovima Matilde Copić, očekuje se novi zamah u radu APPRRR koja nastavlja s isplatama izravne potpore poljoprivrednicima za 2016., provedbu nove IAKS kampanje za 2017. te obradu projekata iz natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja.

  • 10.836
  • 655
  • 0

O nedavnim događajima u sektoru poljoprivrede, njezinim osobnim ambicijama i planovima za naredno razdoblje, razgovarali smo s Matildom Copić, ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (poznatije kao APPRRR), a koja je ovu dužnost preuzela 1. siječnja 2017.

Matilda Copić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom u radu na fondovima Europske unije, baš kao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s kojim blisko surađuje.

Radno iskustvo stekla je u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske gdje je imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja Agencije. Njezin zamjenik je Antun Vujić koji je do tog trenutka obnašao dužnost voditelja Regionalnog ureda Virovitičko-podravske županije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Novi ljudi, pune ruke posla

S obzirom na višegodišnje iskustvo u radu s EU fondovima Matilde Copić i Antuna Vujića, očekuje se novi zamah u radu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja aktivno nastavlja s isplatama izravne potpore poljoprivrednicima za 2016. godinu, provedbu nove IAKS kampanje za 2017. godinu te obradu projekata iz natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja.

Kako se snalazite na svojoj novoj funkciji ravnateljice APPRRR? Je li bilo nekih značajnijih promjena u radu Agencije od Vašeg dolaska?

Snalazim se jako dobro. Iznimno sam ponosna što mi je ukazano povjerenje za obavljanje ove vrlo odgovorne i časne funkcije a ovom poslu sam tako i pristupila: odgovorno, profesionalno i predano. Ukazivanje povjerenja je također i pokazatelj da su rezultati mog rada, koje sam ostvarila zajedno sa svim svojim kolegama, bilo u Agenciji za regionalni razvoj RH ili Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, u kojima sam radila tijekom svih prethodnih godina, prepoznati.

Vjerujem da će upravo višegodišnje upravljanje programima i projektima EU kao i otvorenost na dijalog i suradnju prema svim našim korisnicima i onima s kojima surađujemo donijeti obostrano zadovoljstvo kao što je to bio slučaj svih ovih godina mog rada.

Rezultati vidljivi, u tijeku i naknadne kontrole potpora

Vjerujem također da se određeni rezultati takvog razmišljanja i načina rada na razini sustava već vide. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede utvrdili smo plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja te plan obrade još uvijek neobrađenih natječaja.

Zajednički radimo na pojednostavljenju procedura i procesa obrade zahtjeva za potporu, izmjenama pravilnika vezanih ne samo uz Program ruralnog razvoja nego i uz npr. izravne potpore. U Agenciji smo proveli određene analize i u tijeku su naknadne kontrole izravnih potpora. Pri kraju su kontrole na terenu vezane uz pašnjake te uskoro krećemo s dodatnim kontrolama, sve s ciljem da se sredstva koja su namijenjena za poljoprivredu i ruralni razvoj upravo u tu svrhu i potroše te da doprinose revitalizaciji naših ruralnih krajeva. To su samo neke od promjena, ali bit će ih još.

Izravno odgovaraju ministru poljoprivrede

Kolika je autonomija Agencija u odnosu na državu?

Osnivač Agencije za plaćanja je Republika Hrvatska. Ne vidim stoga kako Agencija u tom smislu može biti autonomna u odnosu na državu. Agencija je provedbeno tijelo i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i drugim tijelima u sustavu Ministarstva provodi Zajedničku poljoprivrednu politiku. Osnovana je s točno određenim zadatkom, prema točno propisanim kriterijima i s jasno definiranim ovlastima i poslovima. Naravno, kao ravnateljica imam autonomnost u donošenju odluka vezanih uz rad same Agencije. Agencija ima imenovano Upravno vijeće koje je imenovala Vlada RH te sam kao ravnateljica izravno odgovorna Upravnom vijeću, odnosno njegovom Predsjedniku - ministru poljoprivrede.

Nema prostora za proizvoljne odluke o tome tko dobiva potporu

Kako Agencija točno odlučuje koji OPG će dobiti poticaj?

Za potpore se, prije svega, podnosi zahtjev - jednom godišnje za izravna plaćanja (upravo je u tijeku kampanja za podnošenje jedinstvenog zahtjeva za 2017. godinu) dok se za potpore iz Programa ruralnog razvoja ili za tržišne potpore podnose temeljem raspisanih natječaja. I u jednom i u drugom slučaju, jasno je propisano i definirano tko mogu biti korisnici te koje kriterije za dodjelu potpora moraju zadovoljiti. Pravila su definirana kroz javno dostupnu/objavljenu pravnu osnovu - zakone i pravilnike, te kroz same natječaje - koji se također javno objavljuju. Tu nema prostora za bilo kakve proizvoljne odluke s obzirom da Agencija provjerava zadovoljava li prijavitelj sve propisane uvjete i kriterije za potporu za koju se prijavio: ako zadovoljava - dobit će potporu, a ako ne zadovoljava - neće ju dobiti.

Nije bilo sukoba interesa, u poljoprivredi smo cijeli život!

Pratimo nedavna događanja. Samu sebe ste doveli u sukob interesa? Možete li kratko pojasniti situaciju?

Ni u jedinom trenutku nisam bila u sukobu interesa i nisam suglasna s Vašim navodom da sam samu sebe dovela u sukob interesa što je svojim mišljenjima potvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Moja obitelj i ja se cijeli život bavimo poljoprivredom te sam još 2015. godine podnijela zahtjev za potporu u okviru mjere 6.3.1. i dobila odluku o dodjeli sredstava.

Prije stupanja na dužnost ravnateljice zatražila sam mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u svojim očitovanjima dalo upute o postupanju te je istaknulo da se zabrane i ograničenja propisane Zakonom o sprječavanju sukoba interesa ne primjenjuju na aktivnosti na temelju poslovnih odnosa koji su zaključeni prije nego je dužnosnik započeo s obnašanjem dužnosti. Unatoč tome, samoinicijativno sam podnijela zahtjev za odustajanje od potpore i izvršila povrat sredstava.

Hoćete li nakon ovog ''Bandićevskog obrata'' (sjetite se Bandić protiv Bandića) promijeniti podatke u svojoj imovinskoj kartici?

Podaci o primljenoj potpori kao i o vraćenom iznosu potpore su evidentirani u mojim izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika.

Što nakon ovoga očekuje od Vas ministar poljoprivrede Tolušić?

Ministar Tolušić od mene očekuje isto ono što je očekivao i danom donošenja odluke o izboru mene kao ravnateljice, da profesionalno i predano obavljam svoj posao i da su vidljivi rezultati mog rada. Upoznat je sa svime već ranije spomenutim i maksimalno me podržava, obzirom da je i sam svjestan da nikakva nepravilnost s moje strane nije učinjena već da sam postupila krajnje savjesno, etično i moralno.

Zatvoreni krug od sela do grada

Što jedan OPG čini uspješnim i poticajnim?

Zadovoljstvo i predan rad njegovih članova. Uspješno, a time i poticajno za ostale poljoprivrednike, je ono obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje marljivim radom svoj proizvod može donijeti na stolove hrvatskih i europskih građana osiguravajući im najbolji omjer cijene i kvalitete. I krug je zatvoren - od sela do grada; zadovoljni kupci tj. korisnici put su do uspješnosti OPG-a, ali jedino uz predan rad i kvalitetne proizvode. Smatram također da se u budućnosti OPG-ovi trebaju specijalizirati, udruživati i zajednički nastupati, otvoriti se novim tehnologijama i usmjeriti se na produktivnost i osiguranje kvalitete. Sva ta područja moguće je financirati iz sredstava Zajedničke poljoprivredne politike, kroz mjere Programa ruralnog razvoja.

Usađena ljubav prema poljoprivredi

Poljoprivredom se bavite u šibenskom zaleđu. I Vaš otac ima OPG?

Da, rodila sam se i odrasla na selu gdje sam provela najveći dio svog života i moram reći da sam iznimno ponosna na to što sam "dite sa sela". Tako je, moj otac ima OPG već dugi niz godina. Moji preci su se bavili poljoprivredom te su upravo moji djed i baka i moji roditelji mojoj sestri, braći i meni usadili ljubav prema selu i poljoprivredi.

Sličnosti s Agencijom za regionalni razvoj

Koja je razlika u radu između Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske te Agencije za plaćanje?

Osnovna razlika proizlazi iz fondova koji su u nadležnosti agencija. Agencija za plaćanja provodi Zajedničku poljoprivrednu politiku i Zajedničku ribarstvenu politiku dok Agencija za regionalni razvoj RH sudjeluje u provedbi Kohezijske politike EU i regionalne politike RH. Postoji razlika i u ciljanim skupinama korisnika, kao i u visini sredstava kojima se upravlja što se odražava i na veličinu ta dva sustava.

Ipak ove dvije agencije imaju brojne sličnosti s obzirom da su fondovima s kojima upravljaju usmjereni na ruralna i manje razvijena područja Republike Hrvatske. Što se organizacijske strukture tiče, postoje velike sličnosti između ta dva sustava s obzirom da su oba proizašla iz akreditacijskih kriterija Europske Komisije.

Također, s ciljem provođenja programa i politike regionalnog razvoja Agencija za regionalni razvoj RH surađuje s regionalnim koordinatorima - županijskim razvojnim agencijama. S obzirom da Program ruralnog razvoja najvećim dijelom dotiče upravo ista područja, suradnja s regionalnim koordinatorima nam je i ovdje od iznimne važnosti kao i suradnja s Lokalnim akcijskim grupama koji su naši partneri u provedbi Programa ruralnog razvoja.

Nadzor APPRRR

Kako se nadzire rad Vaše agencije?

Rad Agencije nadzire Upravno vijeće (UV) koje imenuje Vlada RH. Predsjednik UV je ministar poljoprivrede, a ostali članovi su jedan predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva financija, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te predstavnik radničkog vijeća Agencije. Rad Agencije također nadziru i ostala tijela, kako RH tako i Europske Komisije s ciljem osiguravanja učinkovitog upravljanja raspoloživim sredstvima.

Loša slika o poljoprivrednicima nije realna

Kako zaustaviti malverzacije u poljoprivredi, vara se na mnoge načine?

Nažalost, u svakom segmentu društva i posla postoji određena populacija koja dostupna sredstva ne koriste na način i u svrhu u koju su namijenjena. Detektirali smo određena područja na koja možemo utjecati izmjenom propisa, pojačanim i ciljanim kontrolama na terenu i tu nećemo stati. Žalosti me da svi takvi navodi bacaju ljagu na selo, poljoprivrednike i stvaraju generalno lošu sliku o njima. Tako lošu sliku ne mogu prihvatiti jer je u najvećem broju slučaja riječ o poštenim ljudima koji svojim teškim radom prehranjuju svoje obitelji i osiguravaju budućnost svojoj djeci. Ono na čemu cijelo društvo mora poraditi je osvješćivanje svih ljudi da je novac iz EU, novac svih nas te da je potrebno prema svakoj kuni iz proračuna (EU i RH) odnositi se kao prema vlastitom novcu.

Budućnost je pozitivna

Kakva je budućnost hrvatske poljoprivrede s obzirom na velike količine novca koje se ulažu i planiraju uložiti u ruralni razvoj?

Pozitivna. Ne sutra ili preko noći, ali u dogledno vrijeme vidim zadovoljnog hrvatskog poljoprivrednika i oživljena hrvatska sela. Za to nam je potrebna jasna vizija, dugoročni ciljevi koji su doneseni zajednički sa svim uključenim stranama (ministarstvima, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave, obrazovnim i znanstvenim ustanovama/centrima, mladima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i svima drugima a sve na opće zadovoljstvo i korist Lijepe Naše). Uz takav pristup i usmjeravanje europskih sredstava na kvalitetne projekte, ne bojim se za budućnost hrvatskog sela.

Pridonijet ću približavanju potreba sela gradu i institucijama

Živite u gradu, a odlučujete o selu. Kako selo učiniti ponovno mjestom za sretan i kvalitetan život?

Da, trenutno živim u gradu i ne bih imala ništa protiv povratka na selo. Na selu sam provela najveći dio svog života i tijekom svih tih godina poljoprivreda je bila sastavni dio moje svakodnevice. U mojoj obitelji su nas od malenih nogu učili temeljnim životnim vrijednostima te da se ciljevi i rezultati u životu mogu postići isključivo vlastitim radom i trudom. Vrlo dobro znam prednosti i nedostatke života na selu. Smatram da ću upravo svojim iskustvom, životnim i profesionalnim, pridonijeti približavanju potreba sela gradu i institucijama koje o selu odlučuju. Prilagoditi zakone i pravilnike (na čemu upravo i radimo) i njihova pravila učiniti razumljivijima, kako bi što veći broj poljoprivrednika mogao prepoznati, a potom i koristiti velik broj potpora koje su im na raspolaganju. Naravno, sve u okvirima Zajedničke poljoprivredne politike EU koju provodimo.

Na taj način dobit ćemo poljoprivredna gospodarstva na kojima će svi članovi moći kvalitetnije živjeti od svog napornog rada, ali i modernije i suvremenije ruralne krajeve s kojih mlade generacije neće odlaziti.


Tagovi

APPRRR Matilda Copić Potpore


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]