Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.10.2008.

Maslinari lakše do poticaja

  • 3.165
  • 157
  • 0

Umjesto 50 stabala rodnih maslina, maslinarima za dobivanje državnih poticaja za preradu treba minimalno 30 stabala.

Da bi poljoprivrednici koji već koriste poticaje, kao i oni koji će to tek učiniti, mogli računati na državna sredstva, trebaju zadovoljiti jedan uvjet: stabla moraju biti upisana u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Žarko Kovačić, savjetnik iz Područne službe Splitsko-dalmatinske županije Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, navodi da, osim spuštanja praga broja potrebnih stabala za dobivanje poticaja, što je učinjeno ovoga ljeta, svi ostali poticaji ostaju nepromijenjeni.

To znači da je količina ploda i dalje ostala minimalno 800 kilograma, a iznos poticaja je jedna kuna po svakom kilogramu. Minimalna količina prodanog ekstra djevičanskog ulja za koju se dobiva poticaj je sto litara, a po svakoj litri poticaj iznosi 10 kuna.

Svi poljoprivrednici koji uplaćuju mirovinsko osiguranje kao poljoprivrednici, ili su nezaposleni ili ostvaruju mirovinu kao poljoprivrednici, imaju pravo ostvariti potporu dohotku.

Također je upravo otvoren natječaj za kredite preko Fonda za razvitak poljoprivrede i agroturizma Splitsko-dalmatinske županije, kao i natječaj Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka za dodjelu novčanih potpora za osnivanje i razvoj poljoprivrednih zadruga.
Poljoprivrednici mogu računati na to da su otvorena i četiri operativna programa: za podizanje trajnih nasada, za razvoj povrćarstva, te za razvoj govedarske te svinjogojske proizvodnje.

Kapitalna ulaganja

Ljudi koji su ove godine investirali u poljoprivredu ili ribarstvo više od 40.000 kuna mogu programom kapitalnih ulaganja vratiti dio novca - može se nepovratno dobiti do 40 posto novca uloženog u strojeve, stoku, nasade, poljoprivredno zemljište...

Dakako, preduvjet je posjedovanje računa za te investicije.


Izvori

Slobodna Dalmacija